DECIZIE Salariul minim în agricultură și industria alimentară, stabilit la 3.000 de lei, ca în construcții. Scutire de impozit și contribuții, dar cu opțiune de cotizare la Pilonul II

DECIZIE Salariul minim în agricultură și industria alimentară, stabilit la 3.000 de lei, ca în construcții. Scutire de impozit și contribuții, dar cu opțiune de cotizare la Pilonul II
scris 13 apr 2022

Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut, similar și cu scutirile fiscale, de impozit și contribuții sociale, similare celui din sectorul construcții, a stabilit Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect de lege inițiat de PSD și susținut de coaliția de guvernământ. Opțional, angajații din aceste domenii vor putea contribui la Pilonul II de pensii.

De ce este important: Măsura adoptată face parte din pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, anunțat de actuala coaliție de guvernare, PSD-PNL-UDMR. 

Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă

Proiectul prevede că până la sfârșitul anului 2022  și în perioada 1 ianuarie 2023- 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. 

Scutirea de impozit se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

Angajații respectivi vor fi asigurați până la 31 decembrie 2028 inclusiv în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției și vor beneficia de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă.

Perioadele lucrate în sectorul agricol și în industria alimentară de către persoanele beneficiare constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

LEGE DOCUMENT Condiții mai stricte pentru supermarketuri. Noi restricții, limite de tarife și amenzi de până la 1% din cifra de afaceri CITEȘTE ȘI LEGE DOCUMENT Condiții mai stricte pentru supermarketuri. Noi restricții, limite de tarife și amenzi de până la 1% din cifra de afaceri

Proiectul permite însă exprimarea opțiunii angajaților de a continua, respectiv de a relua plata contribuției la Pilonul II al sistemului de pensii, aceasta acumulându-se în conturile lor personale și completându-le ulterior veniturile aferente pensiei calculate potrivit legislației privind sistemul de asigurări sociale de stat.

Astfel persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din domeniile respective, pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale.

Ca și în cazul domeniului construcțiilor, pentru acordarea acestor facilități angajaților, angajatorii din domeniu trebuie să realizeze cifră de afaceri din activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Înainte de Paști, ANPC a amendat comercianții de ouă cu peste 380.000 lei într-o singură zi. La întrebarea \ CITEȘTE ȘI Înainte de Paști, ANPC a amendat comercianții de ouă cu peste 380.000 lei într-o singură zi. La întrebarea "ce a fost înainte oul sau găina?" nu a reușit nimeni să răspundă

Opoziția a reclamat faptul că majorarea salariului minim diferențiat pentru anumite domenii, cu facilitățile aferente, este discreționară. Astfel, majorarea similară în cazul trasnportatorilor, adoptată de Senat încă din 2020, nu a mai fost votată de atunci și de deputați.

Profit.ro a relatat că un proiect similar celui al PSD, privind angajații din agricultură, a fost inițiat și de PNL.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
alimente
industrie
salariu
minim
impozit
contributii
pilonul ii
parlament