Fermierii pot depune de miercuri cererile pentru obținerea subvențiilor din agricultură aferente acestui an

Fermierii pot depune de miercuri cererile pentru obținerea subvențiilor din agricultură aferente acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2017

Fermierii pot depune de miercuri, 1 martie, cererile unice de plată pentru obținerea subvențiilor din agricultură aferente acestui an, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererile pot fi depuse, conform legislației, până la 15 mai, la centrele agenției din toată țara, scrie News.ro.

APIA recomandă fermierilor ca, înainte de a merge la centre, să se prezinte la primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploatație și animale, să verifice situația acestora în registrul Național al Exploatațiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociației sau propriilor evidențe.

Și în acest an completarea declarației de suprafață se realizează electronic folosind aplicația IPA Online, care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezența funcționarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

“Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol”, se arată în comunicatul APIA.

Pro Agro: România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și uneori de o calitate îndoielnică CITEȘTE ȘI Pro Agro: România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și uneori de o calitate îndoielnică

Agenția a mai anunțat că fiecare fermier trebuie să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitație primite.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren sau animale în diferite localități sau județe.

În cadrul campaniei 2017, schemele de plată sau măsurile de sprijin sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, ajutoare naționale tranzitorii (ANT), sprijinul cuplat, măsura 10- agro-mediu și climă, agricultura ecologică, plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice și plăți de agro-mediu.

În ceea ce privește plata subvențiilor din agricultură aferente anului 2016,  APIA a demarat în urmă cu o săptămână plata subvențiilor din sectorul vegetal, anunța Ministerul Agriculturii. Până la acel moment, APIA autorizase pentru plata subvențiilor un număr de 253.071 de fermieri, cu suma totală de 25,5 milioane euro.

În februarie, Guvernul a aprobat plafonul pentru anul de plată 2016 care este de 119 milioane de euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531,8 milioane de lei, și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
subventii