Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2024

Un soi de orez spaniol care în mod tradițional este utilizat pentru a găti paella este amenințat de o ciupercă, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care fermierii spanioli se bazau, un alt exemplu al modului în care normele comunitare de mediu îi nemulțumește pe fermieri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Trei producători de orez din regiunea Valencia spun că recolta lor de "orez bomba", un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 față de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez.

IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse CITEȘTE ȘI IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse

"Este foarte posibil" ca orezul bomba să dispară, spune Miguel Minguet, fermier din Valencia. "Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor", avertizează fermierul.

În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India și Cambodgia utilizează la scară largă pesticide pentru a-și proteja culturile, scrie Agerpres.

Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare față de restricțiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar. Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară națională. Aceste dispute scot la iveală dificultățile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilității cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producția de alimente.

Comisia Europeană a fost forțată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, președinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunțând marți o retragerea a planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

Cea mai mare fabrică de lapte din Dâmbovița vrea să își reia producția mult mai devreme CITEȘTE ȘI Cea mai mare fabrică de lapte din Dâmbovița vrea să își reia producția mult mai devreme

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susțin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

Ceea ce îi nemulțumește în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.

"Există un set de reguli pentru Europa și altul pentru ceea ce este produs în afară", spune Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Științe Agricole din Cordoba.

Reducerea producției de orez bomba a condus la dublarea prețurilor în ultimii trei ani, astfel încât la retaileri precum Carrefour sau Ahorramas un kilogram de orez bomba se vinde pentru mai mult de cinci euro. Cel mai mare lanț de supermarketuri din Spania, Mercadona, a confirmat că în ultimele luni au existat unele probleme în aprovizionarea cu acest tip de orez dar susține că livrările își revin gradual în aproape toate magazinele din Spania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paella
orez
spania