Guvernul vrea să investească 100 milioane de euro prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Care vor fi proiectele și de unde ar putea veni banii

Guvernul vrea să investească 100 milioane de euro prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Care vor fi proiectele și de unde ar putea veni banii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 ian 2019

Guvernul își propune un program investițional de 100 milioane de euro, derulat prin recent înființată Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. Prin noua companiei de stat vor fi înființate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui, urmând a fi dezvoltate și o serie de clustere agricole, care să asigure din resurse interne o mare parte din necesarul intern de alimente, indică un document oficial al Ministerului Agriculturii. Investițiile vor putea fi finanțate inclusiv din din fostul program european de subvenții agricole SAPARD.    

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Guvernul a aporbat, la 1 decembrie anul trecut, înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A., care va avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole precum cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. Capitalul inițial al societății va fi de 100.000 lei, fiind împărțit în 10.000 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare. Noua companie de stat ar urma să ajute fermieri mici și mijocii să își valorifice produsele, fiscalizând activitatea acestora și reducând evaziunea în domeniu, care se ridică la 3 miliarde euro.

Scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - extinsă cu 5 ani. Plafonul cifrei de afaceri - majorat cu 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - extinsă cu 5 ani. Plafonul cifrei de afaceri - majorat cu 1 milion de euro

Un document oficial al Ministerului Agriculutirii, analizat de Profit.ro, indică faptul că Guvernul își propune, prin noua companie de stat, un program investițional de circa 100 milioane de euro, care va conduce la dezvoltarea următoarele obiective:

- Cel puțin 10 platforme de preluare, sortare, condiționare, păstrare, ambalare și analiză a legumelor și fructelor, a căror activitate va spori cu peste 15- 20% cantitatea acestor produse de proveniență autohtonă în piață.

- O structură de achiziție și procesare primară a peștelui de apă dulce de tip bursă, capabilă să asigure preluarea si distribuția a cel puțin 15- 20% din cotele de captură din Delta Dunării.

- Cel puțin 2 platforme de achiziție și însilozare a cerealor, cu o capacitate de circa 200-300.000 de tone, amplasate în zone portuare dunărene capabile să opereze vase maritime.

- Completarea a cel puțin 10 clustere agricole existente sau în formare cu capacități de procesare primară prin preparare/ conservare/ ambalare/ standardizare, astfel încât să fie sporită sensibil valoarea adăugată a produselor agricole primare. 

Ministerul Agriculturii estimează că, prin aceste investiții, vor fi create cel puțin 450-500 de locuri de muncă directe, va fi atras în zona pieței organizate și fiscalizate un segment estimat la circa 10% din piața actuală a cerealelor, legumelor și fructelor și vor fi asigurate din surse interne peste 30-40% din cantitățile de carne de porc, vită, pasăre și pește asigurate în prezent din import.

Guvernul vrea să investească 100 milioane de euro prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Care vor fi proiectele și de unde ar putea veni banii

Culturile de plante medicinale și aromatice, neimpozabile de astăzi în limita unei suprafețe CITEȘTE ȘI Culturile de plante medicinale și aromatice, neimpozabile de astăzi în limita unei suprafețe

Sursa acestor investiții va fi, cel mai probabil, reprezentată și de banii rămași din fostul program european de subvenții agricole SAPARD, după cum a relatat anterior Profit.ro.

Guvernul a decis să majoreze capitalul companiei, cu o sumă încă neprecizată, care se va stabili prin hotărâre. Majorarea este prevăzută de ordonanța de urgență cu măsuri fiscal-bugetare, aprobată la finele anului trecut.

"Sumele (...) rămase neutilizate după finalizarea Programului SAPARD, precum și cele rezultate din rambursarea creditelor garantate de fondurile de garantare (din agricultură – n.r.) se vor utiliza în continuare pentru acordarea de garanții beneficiarilor Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondului european pentru pescuit și Fondului european de garantare agricolă și pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale Casa de Comerț Agroalimentar Unirea", prevede ordonanța.

EXCLUSIV Fermierii riscă să piardă subvențiile. Mai sunt doi ani pentru a cadastra 60% din terenul agricol al țării. ANCPI spune că se lucrează pe 70% din suprafața fără acte CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fermierii riscă să piardă subvențiile. Mai sunt doi ani pentru a cadastra 60% din terenul agricol al țării. ANCPI spune că se lucrează pe 70% din suprafața fără acte

Executivul și-a motivat decizia de înființare a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. prin faptul că, în prezent, producția agricolă nu se reflectă la potențial maxim în PIB, cu toate că terenurile cu destinație agricolă din România ating aproape 15 milioane de hectare. Astfel, în cele peste 3 milioane de gospodării individuale, majoritatea deținând mult sub 10 hectare, două treimi nu se califică pentru programele de subvenționare directă. 

Societatea va avea sediul social în municipiul București, sector 1,Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”, dar acest sediu va putea fi mutat ulterior prin decizie a adunării generale.

Capitalul social inițial al Societății Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. este de 100.000 de lei și este format din aport numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății. Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

Drepturile și obligațiile aferente acțiunilor societății sunt exercitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care deține un număr de 10.000 de acțiuni, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune.

Societatea Națională “Casa Română de Comerț UNIREA” este condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită dintr-un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de către un consiliu de administrație, alcătuit din 5 membri. Conducerea executivă este asigurată de un director general.  Membrii consiliului de administrație sunt numiți pentru o perioadă de 4 ani. Primii membriai consiliului de administrație sunt numiți prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru o perioadă de 2 ani.

DOCUMENT Modificări la Codul Fiscal: Producătorii autohtoni de cidru vor fi scutiți de accize. TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări la Codul Fiscal: Producătorii autohtoni de cidru vor fi scutiți de accize. TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri

Conducerea executivă a Societății Naționale “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este asigurată de un director general și trei directori care administrează activitatea în scopul realizării obiectivelor stabilite de consiliul de administrație și participă la ședințele acestuia fără drept de vot.

Guvernul arată că noua societate de stat va conduce la integrarea în circuitul economic organizat și fiscalizat a cât mai multora din cele peste 2 milioane de mici gospodării deținătoare de suprafețe agricole. Astfel, va fi asigurată trasabilitatea produselor agricole, creșterea siguranței alimentare și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale, estimată în prezent la aproape 3 miliarde euro, potrivit datelor Guvernului.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
comert
agricultura
unirea
investitii
platforma
bursa
peste
procesare
produse
fermier
guvern
marfa
horarare
infiintare