Lactag vizează să își majoreze capitalul social cu peste 30 milioane lei, pentru a ieși din insolvență și pentru investiții

Lactag vizează să își majoreze capitalul social cu peste 30 milioane lei, pentru a ieși din insolvență și pentru investiții
scris 17 dec 2021

Producătorul de lactate și mezeluri Lactag Argeș, intrat în insolvență în 2016, la propria cerere, vizează să își majoreze capitalul social cu aproximativ 30,6 de milioane de lei pentru a ieși din etapa de reorganizare judiciară și, ulterior, pentru investiții în modernizarea companiei.

Majorarea capitalului social are ca scop capitalizarea imediată a societății, ieșirea din reorganizare și consolidarea poziției pe piață. Într-o primă etapă, acționarii majoritari vor scoate la vânzare 300.000 de acțiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de actiuni, sumele atrase fiind folosite integral la capitalizarea societății.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Piața lactatelor a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani și are în continuare o estimare de creștere de aproximativ 2% anual. Prin urmare, domeniul lactatelor poate fi unul atractiv pentru investitori, mai ales cei dornici să dezvolte economia autohtonă prin investiții în branduri românești cu tradiție”, afirmă Ionuț-Daniel Coleașă, Partener CITR, administrator judiciar al companiei.

Acționarii majoritari ai Lactag sunt Robert Iriza și Adriean Asan-Mic, aceștia deținând 98,04% din acțiunile societății (fiecare cu 49,02% din companie). Cei doi acționari au preluat Lactag în 2012.

“Această majorare de capital este esențială pentru viitorul Lactag - ne dorim foarte mult să ieșim cât mai curând din etapa de reorganizare judiciară și să ne concentrăm pe dezvoltarea companiei.

În prezent, dispunem de o capacitate de procesare de 1,5 milioane lei/lună, contracte și comenzi ferme din partea marilor retaileri care determină triplarea capacității de procesare, aspect care va permite atingerea unei cifre de afaceri de până la 31 milioane de euro cu un EBITDA de 4 milioane de euro, în anul 2024. Orice investitor care achiziționează acțiuni de la acționarii existenți și devine acționar cu dată de referință la 20.01.2022, obține o rată de subscriere de 12 acțiuni noi la o acțiune deținută, ceea ce poate asigura un randament deosebit la orice sumă investită în Lactag, la acest moment”, afirmă Adriean Asan-Mic, acționar al Lactag.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

”Suntem deschiși la parteneriate cu orice alți operatori din industria lactatelor sau investitori de capital și împreună să consolidăm compania Lactag printre primii jucători din industrie.” adaugă Robert Iriza, acționar al Lactag.

Lactag deține o fabrică de lapte la Costești - județul Argeș și are aproximativ 100 de angajați.  Compania a intrat în reorganizare judiciară în 2016, ca urmare a unei dezvoltări accelerate în perioada 2012-2015 cu investiții majore în industria lactatelor, procesare carne și în zona de retail prin dezvoltarea unei rețele proprii de 50 magazine.

Din suma vizată pentru majorarea de capital, aproximativ jumătate - 15 milioane de lei - vor fi utilizați pentru plata parțială a datoriilor astfel încât compania să iasă din insolvență.

Diferența va fi folosită pentru investiții în creșterea capacității de productie și automatizarea procesului de ambalare.

Investițiile se impun pentru onorarea comenzilor din contractele existente, iar termenul de finalizare este de aproximativ 12 luni, dacă există suma necesară.

Triplarea capacității de procesare în 2022

Managementul își dorește ca Lactag să ajungă în cursul 2022 la o capacitate de procesare de 4,5 milioane de litri pe lună, de trei ori mai mai mult decât în prezent, putând astfel acoperi cererile ferme din partea marilor retaileri. Compania va investi în o nouă linie de pasteurizare de 15.000 litri pe oră; mașini de ambalat lactoacide, brânzeturi, creșterea capacității de stocare a materiei prime și depozitarea produsului finit.

Gama de sortimente Lactag include lapte, unt, brânză, sana, kefir, lapte bătut, iaurt ușor, iaurt natur, smântână, telemea de vacă.

Piața lactatelor a atins o valoare de 1,5 miliarde de euro în anul 2020, o creștere de 15% față de anul 2019 în special datorită creșterii consumului și a producției interne.

Target: Creșterea veniturilor cu aproape 40% între 2022 și 2024

Pentrul 2022, conducerea Lactag estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro si se bazează pe un profit net de 1,6 milioane de euro.

Pentru anul 2024 sunt estimate venituri de 31 milioane de euro, mai mult cu 42% față de 2022. Totodată, managementul producătorului de lactate preconizează că profitul net va crește la 2,7 milioane de euro în 2024.

Lactag S.A (simbol bursier LACT) are sediul social în Costesti, județul Arges, acolo unde deține una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a laptelui din sudul țării.

Lactag a fost înființată în 1956 sub numele de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui, iar în 1990 a fost transformată în Societatea Comercială Lactag S.A. Compania a fost preluată în 2012 de către Robert Iriza și Adriean Asan-Mic. Lactag este de cinci ani în reorganizare judiciară, iar pentru 2022 estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro.

Acționarii Lactag sunt deschiși la parteneriate strategice țintind dezvoltarea companiei și consolidarea printre principalii jucători din piața lactatelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
lactag
capital social
insolventa