Marii producători de ciocolată susțin legea UE pentru protejarea pădurilor deși riscă să scumpească ciocolata

Marii producători de ciocolată susțin legea UE pentru protejarea pădurilor deși riscă să scumpească ciocolata
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

Marii producători de ciocolată au salutat noile reglementări din Uniunea Europeană care protejează pădurile, dar care riscă să afecteze și mai mult buzunarele consumatorilor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană introduce legi care asigură că materii prime precum cacao, cafea și ulei de palmier nu sunt cultivate pe terenuri defrișate și de asemenea pune în aplicare măsuri pentru a răspunde la probleme precum utilizarea copiilor ca mână de lucru în lanțurile de aprovizionare. Firme precum Lindt & Spruengli AG, Ferrero SpA și Unilever Plc susțin aceste măsuri pentru că sunt în beneficiul meiului și al celor care cresc culturile respective.

Dorada, aclimatizată pentru acvacultură în Marea Neagră. Câteva sute de exemplare de puiet din Mediterana, aduse la Constanța pentru a testa dacă se adaptează CITEȘTE ȘI Dorada, aclimatizată pentru acvacultură în Marea Neagră. Câteva sute de exemplare de puiet din Mediterana, aduse la Constanța pentru a testa dacă se adaptează

Însă pentru cumpărători, care vor din ce în ce mai mult să știe de unde vine mâncarea lor și dacă a fost produsă în mod etic, această inițiativă ar putea însemna costuri suplimentare. Ghana, al doilea mare cultivator de cacao, i-a avertizat deja pe cumpărători că trebuie să fie pregătiți să plătească mai mult pentru boabele de cacao din cauza investițiilor necesare în sisteme de urmărire a boabelor până la fermele de la care provin. Aceasta ar putea însemna creșteri de prețuri pentru produsele de zi cu zi precum batoanele de ciocolată dar și gelul de duș pentru care consumatorii europeni plătesc deja mai mult din cauza inflației, scrie Agerpres.

"În mod clar asta este o investiție care trebuie făcută", a declarat vicepreședintele pentru relații instituționale de la grupul Ferrero, Francesco Tramontin. Acesta a precizat că Ferrero, producătorul ciocolatelor Kinder, are deja un sistem de trasabilitate la fermele de la care cumpără boabele de cacao.

Producătorul de ciocolată premium Lindt, care a salutat și el noile reglementări și face eforturi pentru respectarea lor, nu a dorit să facă comentarii cu privire la impactul potențial asupra consumatorilor.

Noile reguli privind defrișările intră acum în vigoare, însă companiile au timp până la finele anului următor să se conformeze. Coasta de Fildeș și Ghana, care furnizează două treimi din producția mondială de cacao, trebuie să pună la punct sisteme speciale pentru a respecta cerințele UE, precum geoetichetarea terenului de pe care produsele respective au fost recoltate.

VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine

Unilever, care utilizează ciocolată pentru înghețatele sale și cumpără boabe de cacao din Ghana via procesatorul Barry Callebaut AG, spune că "planeta are nevoie disperată" de aceste măsuri și că acestea vor crea un mediu concurențial egal în Europa.

"Cred că Ghana are dreptate să ceară tuturor să plătească mai mult, la fel cum facem noi", a declarat directorul de nutriție de la Unilever, Hanneke Faber. Potrivit acesteia, Unilever plătește mai mult pentru a se asigura că materia primă este produsă fără defrișări sau sclavie.

În prezent, trasabilitatea boabelor de cacao se face prin programe de sustenabilitate voluntare derulate de fiecare companie în parte. Fiecare program are diferite criterii și guvernele naționale nu le supervizează. Francesco Tramontin spune că industria are nevoie de standarde de sustenabilitate la nivelul politicilor. "Altfel vom avea doar companii care își certifică propriul lanț de aprovizionare, ceea ce va fi bine în termeni de obținerea de cacao în Europa, dar nu vom avea impact ul pe care toată lumea îl dorește", a spus Francesco Tramontin.

Chiar dacă unele firme susțin că procesul de compliance este deja introdus în sistemele lor, analiștii avertizează că acesta va afecta profitabilitatea. De exemplu, analiștii de la Barclays Plc au estimat că procesul de compliance care are legătură cu regulile adoptate de procesatorul de boabe de cacao Barry Callebaut vor avea un impact de aproximativ 9% asupra profitului operațional al companiei în 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciocolata
ue