Prețul porumbului a atins, pe piața americană, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani

Prețul porumbului a atins, pe piața americană, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacționate luni, pe piața americană, la peste 8 dolari pe bușel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul anului, contractele erau tranzacționte aproape de 6 dolari pe bușel, scrie News.ro.

VIDEO Decese indicate ca suspecte în Rusia. Fostul vicepreședinte al Gazprombank, găsit decedat la Moscova, cu familia CITEȘTE ȘI VIDEO Decese indicate ca suspecte în Rusia. Fostul vicepreședinte al Gazprombank, găsit decedat la Moscova, cu familia

Porumbul este doar una dintre câteva mărfuri agricole care au înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Ucraina este un exportator major de grâu și alte articole, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu și multe dintre substanțele chimice utilizate în îngrășăminte.

Acest lucru îi determină pe comercianții de contracte futures să parieze că costurile mai mari și o cerere mai mare de porumb, ca produs alimentar de substituție, vor duce la creșterea prețului.

Chiar înainte de război, mărfurile agricole înregistrau o presiune ascendentă a prețurilor, pe fondul întreruperilor lanțului de aprovizionare și al costurilor mari de transport, care contribuie la inflație în întreaga economie.

Seceta din vestul Statelor Unite și din alte părți ale lumii a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor.

Pe lângă preocupările legate de oferta globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are și o sursă potențială de cerere suplimentară.

Președintele Joe Biden a anunțat săptămâna trecută că administrația sa va permite temporar vânzarea de benzină cu etanol mai mult în timpul verii, în încercarea de a compensa creșterea costurilor cu energia.

Vara este de obicei una dintre perioadele cu cea mai mare cerere de benzină în SUA.

Creșterea prețurilor porumbului și ale altor mărfuri alimentare contribuie la cea mai mare rată a inflației înregistrată de SUA din anii 1980, ceea ce a determinat Rezerva Federală să înceapă să majoreze ratele dobânzilor.

Unii economiști și strategii de pe Wall Street sunt îngrijorați de faptul că, în încercarea de a încetini inflația, banca centrală ar putea împinge țara într-o recesiune.

Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară globală ar putea crește în acest an din cauza prețurilor mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
pret
sua