Prețurile mondiale la alimente și-au continuat scăderea

Prețurile mondiale la alimente și-au continuat scăderea
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2022

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în luna septembrie, pentru a șasea lună consecutivă, grație unui declin semnificativ al prețurilor la uleiurile vegetale, care a compensat o ușoară creștere a prețurilor cerealelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de retail din România, cum pot fi atrași mai mulți clienți profitând de ridicarea restricțiilor, cum poți îmbina eficient canalul de vânzare online cu magazinul fizic va fi explicat la PROFIT E-Commerce.

Videoconferința, programată pentru 13 octombrie, este organizată cu sprijinul Alpha Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Tranzacție-surpriză: Unilin, parte a gigantului american Mohawk, cumpără fabrica J.F. Furnir din Brașov. Fabrica va primi investiții importante CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție-surpriză: Unilin, parte a gigantului american Mohawk, cumpără fabrica J.F. Furnir din Brașov. Fabrica va primi investiții importante

În luna septembrie 2022, acest indice a scăzut cu 1,1% comparativ cu luna august, până la 136,3 puncte, față de valoarea revizuită de 137,9 puncte atinsă în luna august. Chiar dacă a scăzut timp de șase luni la rând, acest indice este cu 5,5% mai mare decât era în luna septembrie 2021.

Reculul din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 6,6% a prețului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel de după luna februarie 2021" potrivit FAO, în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri. Creșterea producției de ulei de palmier în Asia de Sud-Est a dus la scăderea prețurilor, în timp ce cantitățile mari de ulei de soia disponibile la export în Argentina precum și creșterea livrărilor de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre, au contribuit la scăderea acestui indice.

De asemenea, prețurile internaționale la zahăr, lactate și carne au scăzut și ele, chiar dacă este vorba de un declin mai mic de un punct procentual în toate cele trei cazuri, ceea ce a contribuit la diminuarea presiunilor inflaționiste.

În contrast, prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 1,5% de la o lună la alta, în condițiile în care prețurile internaționale la grâu au revenit pe o creștere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA și Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană dar și a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,7% sub producția realizată în 2021. Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO și-a îmbunătățit estimările în luna septembrie privind producția mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producția din 2021, grație unor producții peste așteptări în Uniunea Europeană și Federația Rusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente