Guvernul plafonează la un preț și mai mic lemnul de foc

Guvernul plafonează la un preț și mai mic lemnul de foc
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2022

Guvernul prevăzuse plafonarea prețurilor finale facturate în cacul lemnului pentru foc la maximum 500 lei/mc, cu TVA inclus, dar acum premierul Ciucă a anunțat că prețul va fi plafonat la 400 lei/mc. Măsura se va aplica pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș. Totodată, prețurile finale facturate la următoarele produse vor fi plafonat pentru brichete din lemn la maximum 1.500 lei/tonă cu TVA inclus, iare pentru pelete din lemn la maximum 2.000 lei/tonă, cu TVA inclusiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Ca urmare a solicitării premierului Ciucă, prețul pentru metrul cub de lemn va fi plafonat la 400 de lei”, a transmis și Guvernul.

Măsura se aplică până la data de 31 martie 2023.

UPDATE 14:30 Guvernul a aprobat plafonarea prețului lemnului de foc la 400 lei/mc, iar prevederile ordonanței de urgență vor intra în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor CITEȘTE ȘI Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor

Plafonarea se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unități de cult.

Ordonanța aprobată instituie și contravenție pentru nerespectarea prevederilor stabilite, amenzile aplicate fiind cuprinse între 3.000-5.000 lei.

Toate contractele încheiate, precum și cele pentru care au fost demarate procedurile de achiziție publică anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se vor derula în conformitate cu prevederile legale de la data încheierii, respectiv demarării procedurii de achiziție publică.

Bursele europene au închis în creștere, iar randamentele obligațiunilor au scăzut, investitorii analizând majorările dobânzilor CITEȘTE ȘI Bursele europene au închis în creștere, iar randamentele obligațiunilor au scăzut, investitorii analizând majorările dobânzilor

Potrivit Guvernului, pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc.

În ceea ce privește RNP-ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, Guvernul arată că societatea a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate. În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022.

Guvernul arată că în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

De asemenea, Executivul arată că trebuie ținut cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE. nivelul de trai ajustat după prețurile practicate loca fiind de 72%, față de media UE.

EXCLUSIV DOCUMENT Nu se renunță la impozite mai mari pe locuințe de anul următor: Vor crește chiar și cu 50%, printr-un nou mecanism pregătit de Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Nu se renunță la impozite mai mari pe locuințe de anul următor: Vor crește chiar și cu 50%, printr-un nou mecanism pregătit de Ministerul Finanțelor

Profit.ro a arătat că interzicerea exportului de lemne de foc, avansată recent de autorități, nu se mai regăsește în ultima formă a proiectului redactat la nivelul guvernanților. Executivul va modifica, în schimb, legislația pentru a acorda Republicii Moldova o cantitate de 130.000 metri cubi de lemn pentru încălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemn
foc
export
interzicere
plafonare
preț
pelete
brichete
guvern
republica moldova