Supraabundență mondială de grâu, cererea din partea Chinei va fi în scădere-raport

Supraabundență mondială de grâu, cererea din partea Chinei va fi în scădere-raport
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2016

Stocurile mondiale de grâu ar putea să depășească estimările, în condițiile în care China își reduce consumul, iar Uniunea Europeană va înregistra o recoltă mai mare, se arată în ultimul raport al Departamentului american al Agriculturii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit USDA, stocurile mondiale de grâu ar putea ajunge, în sezonul 2015-2016, la 239,26 milioane de tone, depășind cea mai ridicată estimare a analiștilor intervievați de Bloomberg și cu 0,7% mai mult decât preconiza USDA luna trecută. Cantitatea de grâu utilizată de China, cel mai mare consumator mondial de grâu, va scădea la 112 milioane de tone, cel mai mic nivel de după 2011, în timp ce producția de grâu a Uniunii Europene a fost estimată la 160 milioane de tone, cu un procent mai mare decât prognozele de luna trecută.

De asemenea, USDA și-a îmbunătățit estimările referitoare la stocurile finale de porumb și soia până la 208,91 milioane de tone, respectiv 79,02 milioane de tone, peste estimările analiștilor.

Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei

"Nu vom vedea prea curând o inflație mare datorată prețurilor la alimente", a apreciat Dale Durchholz, analist la AgriVisor LLC.

În pofida raportului USDA, la Bursa de la Chicago, cotațiile futures la grâu cu livrare în luna mai au crescut cu 1,17%, până la 4,525 dolari per bushel, în timp ce cotațiile la porumb au crescut cu 1,68 dolari, până la 3,6275 dolari per bushel, conform Agerpres.

Anul trecut, România s-a situat pe primul loc din Uniunea Europeană după suprafața cultivată cu porumb, ocupând locul doi la producție, după Franța.

Statul a blocat un export de cereale către Siria al companiei Agro-Chirnogi, deținută de un investitor libanez cercetat de DIICOT CITEȘTE ȘI Statul a blocat un export de cereale către Siria al companiei Agro-Chirnogi, deținută de un investitor libanez cercetat de DIICOT

În ceea ce privește grâul, România s-a situat, în anul 2015, pe locul cinci atât la suprafață cultivată cât și la producție în rândul statelor membre, aceasta fiind în creștere cu 3,5% datorită randamentului la hectar (+7,0%).

Astfel, Franța și Germania au ocupat primele două locuri la producțiile de grâu cu 42,81 milioane tone (5,49 milioane ha), respectiv 26,55 milioane tone (3,28 milioane ha), fiind urmate de Regatul Unit cu 16,17 milioane tone în 2015, de pe 1,83 milioane ha.

România a obținut anul trecut o producție de grâu de 7,85 milioane tone de pe 2,043 milioane hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
supraabundenta
china
europa