Uniunea Europeană: Măsurile Poloniei și Ungariei de interzicere a importurilor de cereale și alimente din Ucraina sunt inacceptabile

Uniunea Europeană: Măsurile Poloniei și Ungariei de interzicere a importurilor de cereale și alimente din Ucraina sunt inacceptabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2023

Acțiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, au lovit prețurile și vânzările pentru fermierii locali, scrie News.ro.

Fermier: Cum se întâmplă că legume din Italia se teleportează pe rafturile din România ? Mie mi-au refuzat salata CITEȘTE ȘI Fermier: Cum se întâmplă că legume din Italia se teleportează pe rafturile din România ? Mie mi-au refuzat salata

Aceste lucruri au creat o problemă politică pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, într-un an electoral, deoarece au înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

”Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a adăugat declarația.

Interdicția poloneză se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse prin țară, a declarat ministrul Dezvoltării și Tehnologiei.

”Interdicția este deplină, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe piațăa locală.

Ministerul Ucrainei al Politicii Agrare și Alimentației a declarat că interdicția poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

Agenția de știri Ukrinform, administrată de statul ucrainean, a declarat că miniștrii ucrainean și polonez urmează să se întâlnească în Polonia și discuțiile se vor concentra asupra acordului de tranzit.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec granița cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale