Uniunea Europeană vrea să ajute statele destabilizate de afluxul de cereale ucrainene, printre care România

Uniunea Europeană vrea să ajute statele destabilizate de afluxul de cereale ucrainene, printre care România
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2023

Comisia Europeană a anunțat că dorește să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, destabilizați de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerțului cu UE după invazia țării de către Rusia, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanțat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea "pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și oleaginoase" venite din Ucraina "și limitarea impactului dezechilibrelor pieței", a indicat executivul european, scrie Agerpres.

Codul Rutier: Sancțiunile pentru depășirea vitezei, înăsprite substanțial CITEȘTE ȘI Codul Rutier: Sancțiunile pentru depășirea vitezei, înăsprite substanțial

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane și României 10,05 milioane și, în plus, autorizează cele trei țări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care speră să facă primele plăți până la sfârșitul lui septembrie.

UE a suspendat în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia țării atacate de Rusia și - în domeniul agricol - pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

Ca urmare, statele vecine din UE au înregistrat o creștere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar semințe de floarea soarelui, destabilizand piețele locale în detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.

Polonia și Bulgaria suferă de o importantă "ofertă excedentară" care afectează prețurile, în timp ce România, "nod al +coridoarelor de solidaritate+" pentru exportul producției ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el.

În schimb, Ungaria și Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de același sprijin.

În ceea ce privește măsurile comerciale în favoarea Ucrainei și posibila prelungire a acestora, "va fi mai ușor să se activeze o clauză de securitate" pentru a reduce anumite importuri dacă acestea "cresc în mod disproporționat", a adăugat Wojciechowski. "Vom continua să supraveghem îndeaproape efectul asupra păsărilor de curte, cărnii, ouălor, ca și pentru cereale", a menționat comisarul european.

Războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la îngrășăminte și combustibil. Însă ajutorul anunțat luni nu este destinat să compenseze această inflație a costurilor pentru fermieri, împotriva căreia sunt deja prevăzute importante ajutoare de stat, a insistat Janusz Wojciechowski.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
cereale