5 aspecte importante de care să ții cont când alegi o trotinetă electrică

5 aspecte importante de care să ții cont când alegi o trotinetă electrică
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 22 aug 2023

Trotineta electrică a devenit, în ultimii ani, un mod practic de deplasare mai ales în zonele aglomerate. Cu un design compact și un sistem mai puțin poluant, aceasta este o alternativă mai ușoară pentru un moped electric. Ideală pentru parcurgerea unor distanțe scurte, trotineta poate fi un ajutor pentru tine, mai ales dacă ții cont de câteva aspecte înainte să o alegi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ți-am pregătit în continuare mai multe detalii despre caracteristicile unei trotinete electrice pentru a te asigura că faci o alegere care se aliniază nevoilor și preferințelor tale.

Autonomia bateriei

Unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegeți o trotinetă electrică este autonomia - distanța pe care o poate parcurge cu o singură încărcare. Aceasta variază foarte mult în funcție de modelul ales, de la doar 16 km la peste 80 km cu o singură încărcare. Dacă vrei să folosești trotineta în oraș, pentru distanțe scurte, poți alege o baterie mai mică. În schimb, dacă plănuiești să străbați zilnic orașul, mizează pe o putere mai mare.

Durata de viață a bateriei este direct legată de autonomie și este la fel de importantă. Bateriile litiu-ion sunt cele mai utilizate pentru trotinete electrice, datorită densității energetice ridicate și greutății relativ reduse. În funcție de model și producător, există și trotinete electrice însoțite de baterii detașabile - le poți lua în caz de urgență atunci când ai de străbătut o distanță mai mare.

Viteză și sistemul de frânare

Viteza maximă a unei trotinete electrice poate varia semnificativ în funcție de model. În timp ce unele trotinete pot atinge viteze de până la 25 km/h, altele ajung până la 30 km/h sau mai mult. Alegerea vitezei depinde de confort, dar și de reglementările locale. Trebuie să aplici regulile de circulație și limitările de viteză aferente fiecărei zone.

Dincolo de viteza pe care o poate atinge o trotinetă electrică, sistemul de frânare este cel mai important pentru siguranța în timpul mersului. Aceste mijloace de transport dispun, de obicei, de trei tipuri de frâne: frâne regenerative (care încarcă bateria în timp ce frânează), frâne cu tambur și frâne cu disc. Frânele cu disc tind să ofere cea mai bună putere de oprire și sunt eficiente și la viteze mai mari. Cu toate acestea, indiferent de tipul de frână pe care îl are o trotinetă, trebuie să adaptezi viteza la condițiile de drum (umed, pietruit etc.).

Cât de ușor poate fi transportată

Un factor care influențează cât de comod este să transporți o trotinetă electrică este, desigur, greutatea. Variantele mai grele sunt mai sigure și mai stabile, însă pot fi greu de manevrat atunci când le transporți.

Gândește-te la viteza pe care ți-o dorești și, în funcție de asta, ia în calcul și greutatea. Vitezele mai mari necesită mai multă stabilitate, însă dacă vrei să folosești și metroul ori alte mijloace de transport în comun te va ajuta o trotinetă electrică mai ușoară. Ține cont și de modul în care se poate plia aceasta pentru a te asigura că ai suficient spațiu în locuință pentru a o depozita oricând.

Materialul din care este realizată trotineta electrică

Dacă vrei să te bucuri pe termen lung de trotineta electrică, investește într-o varianta realizată din materiale de calitate, cu un cadru de aluminiu sau oțel. Verifică mereu și ratingul IP (Ingress Protection), care indică rezistența scuterului la praf și apă. Un rating IP mai mare asigură o protecție mai bună împotriva elementelor externe, prelungind durata de viață a trotinetei.

La fel de importante sunt și cauciucurile. Anvelopele pneumatice asigură o mai bună absorbție a șocurilor și o deplasare mai lină pe suprafețe denivelate. Pe de altă parte, anvelopele solide sunt mai rezistente, dar nu oferă un grad de amortizare la fel de bun.

Siguranță

Siguranța ar trebui să fie întotdeauna o prioritate atunci când alegi o trotinetă electrică. Caută modele cât mai bine echipate cu LED-uri, semnalizatoare și stopuri. Ele te vor ajuta să fii vizibil, un lucru util atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Nu uita să porți întotdeauna cască, deoarece poate face o diferență uriașă pentru tine în cazul unui impact.

În concluzie, alegerea trotinetei electrice potrivite implică o analiză atentă a mai multor factori pentru a te asigura că se potrivește stilului tău de viață. Ține cont de recomandările de mai sus și caută un model care te va ajuta în drumurile tale de zi cu zi.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
trotinetă electrică
emag