Acționarii Volkswagen și-au aprobat dividendele speciale plătite din banii luați pe Porsche

Acționarii Volkswagen și-au aprobat dividendele speciale plătite din banii luați pe Porsche
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 18 dec 2022

Adunarea Generală Extraordinară a Volkswagen AG a avut pe ordinea de zi aprobarea unor dividende speciale calculate în virtutea listării pe bursă a mărcii Porsche. Dividendele reprezintă jumătate din valoarea acțiunilor vândute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea făcută de Consiliul de Administrație și de Consiliul de Supraveghere în proiectul IPO al Porsche AG, prin care acționarii urmau să primească sub forma unor dividende jumătate din suma încasată pe vânzarea acțiunilor, a fost aprobat în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a acționarilor VW AG, cu o majoritate de 99,9974%. În urma aprobării, acționarii vor primi 19,06 euro per acțiune ordinară și preferențială cu drept de dividend. Aceasta corespunde unui raport de 49 la sută din totalul veniturilor brute din valoarea plasării a 25 la sută din acțiunile preferențiale ale Dr. Ing. hc F. Porsche AG la bursă, înainte de implementarea măsurilor de stabilizare ca parte a IPO a Dr. Ing. hc F. Porsche AG, și din vânzarea a 25 la sută plus o acțiune din acțiunile ordinare ale Dr. Ing. hc F. Porsche AG către Porsche Automobil Holding SE. Acționarii au votat, de asemenea, ca dividendul special să fie plătit la 9 ianuarie 2023.

Plata a fost calculată astfel încât acționarii să poată beneficia de contravaloarea acțiunilor vândute în cadrul listării inițiale, iar în cazul acționarului principal, Porsche Automobil Holding SE, compania familiilor Porsche și Piech, suma reprezintă principala sursă de finanțare a achiziției celor 25% din Porsche.

Listarea mărcii Porsche a fost considerată un succes, având în vedere rapiditatea cu care s-au vândut acțiunile la prețul listat, dar și creșterea prețului acțiunilor în săptămânile care au urmat listării. La sfârșitul lui noiembrie, la aproape două luni de la vânzarea inițială, acțiunile Porsche AG depășeau 110 euro, valoarea record pe care au atins-o. După acel moment, prețul a scăzut ușor până la 93 de euro, în prezent, ceea ce menține capitalizarea companiei la 43 de miliarde de euro.

GRAFIC România va depăși recordul din 2019 la producția de autoturisme, dar și pragul de 500.000 de mașini CITEȘTE ȘI GRAFIC România va depăși recordul din 2019 la producția de autoturisme, dar și pragul de 500.000 de mașini

Grupul Volkswagen, care a rămas acționar majoritar al Porsche AG, este al doilea cel mai mare grup auto din lume, după Toyota, după numărul de vehicule vândute în 2021 (8,9 milioane).

VW AG deține mărcile Volkswagen, Audi, SEAT, Cupra, ŠKODA, Bentley, Lamborghini, Porsche, Ducati și Volkswagen Vehicule Comerciale, la care s-a adăugat în acest an marca americană Scout. Grupul are 672.000 de angajați în toată lumea, în compania proprie sau în subsidiare, iar vehiculele produse sunt vândute în 153 de țări.

Cifra de afaceri a Volkswagen Group a atins valoarea de 250 de miliarde euro în 2021, iar profitul net s-a ridicat la 15,4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw ag
actionari volkswagen
ipo porsche
listare porsche