BMW, Ford și Honda vor să creeze o platformă unică pentru transformarea mașinilor electrice în prosumatori

BMW, Ford și Honda vor să creeze o platformă unică pentru transformarea mașinilor electrice în prosumatori
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 15 sep 2023

BMW Group, Ford Motor și Honda au ajuns la un acord pentru crearea unei platforme „care să deblocheze întregul potențial al tehnologiei automobilelor electrice”. Platforma ar urma să conecteze companiile de energie cu proprietarii de automobile electrice, pentru a înlesni livrarea de curent electric din postura de prosumator.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trei mari constructori auto, cu un număr important de automobile electrice disponibile în gamă, au semnat un acord pentru crearea ChargeScape, o platformă deschisă care să integreze mașinile electrice și furnizorii de energie electrică. Numită Platforma Deschisă de Integrarea a Rețelei pentru Automobile (OVGIP), aceasta va include în lista celor conectați și companiile auto producătoare de mașini electrice, astfel încât aceștia să ia parte la gestionarea consumului de energie.

FOTO Ultimele teste pentru noul Porsche Panamera. Va avea un nou motor PHEV cu o baterie cât cea de pe Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO Ultimele teste pentru noul Porsche Panamera. Va avea un nou motor PHEV cu o baterie cât cea de pe Dacia Spring

Conform declarațiilor celor trei companii, platforma urmărește „beneficii financiare” în beneficiul clienților de automobile electrice.

ChargeScape, ce va fi deținută de cei trei constructori auto în mode egal, vizează în acest moment companiile de utilități electrice din SUA și Canada, cu care proprietarii de mașini electrice se pot conecta pentru „a debloca o valoare complet nouă pe care automobilele electrice o pot oferi rețelei electrice”.

În mod concret, se urmărește o încărcare gestionată și partajarea energiei, astfel încât bateriile să fie încărcate în perioadele cu costuri reduse, datorate consumului mic, și să livreze energie în rețea în perioadele de vârf de consum.

„Fiabilitatea și dezvoltarea durabilă ale rețelei electrice sunt fundamentul unui viitor cu automobile electrice", a declarat Thomas Ruemenapp, vicepreședinte pentru Inginerie, BMW of North America, LLC. "ChargeScape își propune să accelereze extinderea soluțiilor de încărcare inteligentă și vehicle-to-everything în toată țara, sporind în același timp beneficiile clienților, susținând stabilitatea rețelei și contribuind la maximizarea utilizării energiei regenerabile. Suntem mândri să fim un membru fondator al ChargeScape și așteptăm cu nerăbdare oportunitățile pe care le va crea această colaborare.”

Una dintre particularitățile urmărite este disponibilitatea pentru orice marcă și orice automobile electric. De asemenea, platforma urmează să permită companiilor de energie să aibă acces la datele privind bateriile, disponibilitatea lor și corelarea acestora cu programele de furnizare de energie.

Ford Puma, produs la Craiova - cel mai vândut automobil din Marea Britanie în acest an CITEȘTE ȘI Ford Puma, produs la Craiova - cel mai vândut automobil din Marea Britanie în acest an

„Automobilele electrice deblochează beneficii cu totul noi pentru clienți, care pot economisi bani, în timp ce susțin reziliența rețelei și cresc utilizarea de energie curată și regenerabilă”, a declarat Bill Crider, director global al serviciilor de încărcare și energie, Ford Motor Company.

ChargeScape va fi operațională la începutul lui 2024, dacă vor fi primite toate aprobările de reglementare. Acționarii companiei „încurajează alți producători auto să se alăture”.

Tot mai multe automobile electrice sunt echipate cu tehnologie V2G (vehicle-to-grid) care permite livrarea de energie electrică direct către locuință chiar în rețea, similar cu panourile fotovoltaice private.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw
ford
honda
masini electrice
vehicle to grid