Bruxelles: Acord provizoriu pentru revizuirea normelor privind eurovinieta

Bruxelles: Acord provizoriu pentru revizuirea normelor privind eurovinieta
scris 16 iun 2021

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic asupra unor norme revizuite privind taxarea rutieră (Directiva privind eurovinieta), prin care sunt introduse taxe pe baza emisiilor de CO2 pentru vehicule grele pe teritoriul Uniunii Europene.

Normele actuale privind taxarea emisiilor de dioxid de carbon în UE acoperă camioanele de peste 3,5 tone. Acordul provizoriu extinde domeniul de aplicare la toate vehiculele comerciale grele și ușoare și prevede taxe rutiere proporționale și pentru autoturisme, potrivit Comisiei Europene.

“Pe lângă standardele de emisii, digitalizarea și combustibilii alternativi, tarifarea rutieră ne va ajuta să reducem emisiile din transport. Acest acord este un pas important în această direcție și demonstrează în mod clar că UE este serioasă în ceea ce privește punerea în practică a principiului ‘poluatorul plătește’,” a declarat, într-un comunicat, Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

DECIZIE Guvernul restrânge gratuitatea unor elevi pe transportul public. Limită de decontare și pentru operatorii de transport CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul restrânge gratuitatea unor elevi pe transportul public. Limită de decontare și pentru operatorii de transport

Tarifele viitoare pentru camioane și autobuze vor aborda emisiile de CO2, precum și emisiile poluante, iar directiva revizuită va introduce, de asemenea, opțiunea de a taxa congestionarea drumurilor și de a taxa mai mult pentru călătoriile în zone sensibile, veniturile din taxele suplimentare urmând să fie direcționate pentru finanțarea transportului sustenabil.

Principalele prevederi ale acordului provizoriu asupra Directivei revizuite privind eurovinieta:  

Taxe de trecere în funcție de distanță și taxe de utilizare în funcție de durată (viniete)

Vinietele în funcție de durată vor fi eliminate treptat pentru vehiculele grele din rețeaua TEN-T centrală, în termen de opt ani de la intrarea în vigoare a directivei. În cazurile în care statele membre aplică un sistem de viniete comun, cum ar fi Tratatul privind eurovinieta, acestea vor avea la dispoziție doi ani suplimentari pentru a adapta sau a dizolva sistemul respectiv, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

Drumurile care fac obiectul eliminării treptate reprezintă principalele rute pe care se derulează cea mai mare parte a tranzitului internațional al vehiculelor comerciale. Statele membre pot continua să aplice viniete pe alte părți ale rețelelor lor.

Derogările de la eliminarea treptată a vinietelor sunt permise în cazuri justificate în mod corespunzător, cum ar fi cazurile de densitate scăzută a populației sau cazul în care o vinietă se aplică unei secțiuni limitate de drum, după notificarea Comisiei.

Salonul auto din Munchen: Dacia va fi prezentă cu Spring, Duster și posibil un nou model, în schimb Opel nu va participa CITEȘTE ȘI Salonul auto din Munchen: Dacia va fi prezentă cu Spring, Duster și posibil un nou model, în schimb Opel nu va participa

Statele membre vor avea, de asemenea, opțiunea de a institui un sistem combinat de taxare pentru vehiculele grele sau pentru anumite tipuri de vehicule grele, care ar reuni elemente legate de distanță și de durată și ar integra cele două instrumente bazate pe variație (cel nou bazat pe emisiile de CO2 și cel existent bazat pe clasele EURO). Acest sistem va permite punerea în aplicare deplină a principiilor „utilizatorul plătește” și „poluatorul plătește”, permițând totodată statelor membre flexibilitatea necesară pentru a-și concepe propriile sisteme de taxare rutieră.

Totuși, ca principiu de bază al taxării rutiere, statele membre își mențin discreția de a aplica taxe de trecere și taxe de utilizare pentru diferite categorii de vehicule, cum ar fi vehiculele grele, vehiculele grele de marfă, autocarele și autobuzele, vehiculele ușoare, vehiculele utilitare ușoare, microbuzele și autoturismele, în mod independent unele față de altele. De exemplu, statele membre pot decide să nu perceapă taxe pentru autobuze deloc.

Normele privind proporționalitatea prețurilor vinietelor pentru autoturisme vor include obligația de a aplica o vinietă zilnică pentru autoturisme sau pentru călătorii ocazionali aflați în tranzit.

“Înverzirea” sistemului de taxare rutieră

Va fi introdus un nou instrument la nivelul UE pentru a varia taxele de utilizare a infrastructurii și de utilizare pentru vehicule grele pe baza emisiilor de CO2.

Variația se va baza pe standardele existente în materie de emisii de CO2.

Inițial, sistemul se va aplica numai camioanelor de mari dimensiuni, dar poate fi extins treptat la alte tipuri de vehicule grele și poate fi adaptat periodic la progresul tehnologic prin intermediul unor acte de punere în aplicare.

PRECEDENT Un șofer care nu avea asupra lui polița RCA și nu a putut s-o prezinte poliției la control nici în format electronic a scăpat de amendă. CITEȘTE ȘI PRECEDENT Un șofer care nu avea asupra lui polița RCA și nu a putut s-o prezinte poliției la control nici în format electronic a scăpat de amendă.

Au fost aduse unele îmbunătățiri poziției Consiliului UE, acestea fiind concepute pentru a garanta că vehiculele hibride nu sunt recompensate de două ori și pentru a evita orice posibile suprapuneri ale variației pe baza emisiilor de CO2 cu alte instrumente de stabilire a prețului carbonului.

Variația taxelor de trecere sau a taxelor de utilizare în funcție de performanța de mediu se va aplica camionetelor și microbuzelor începând din 2026, în cazurile în care este posibil din punct de vedere tehnic.

Taxa bazată pe costurile externe

Taxarea costurilor externe pentru poluarea atmosferică va deveni obligatorie pentru vehiculele grele după o perioadă de tranziție de trei ani, în cazul în care se aplică taxe de trecere. Cu toate acestea, statelor membre li se va permite să nu aplice această taxă, după notificarea Comisiei, în cazul în care aceasta ar conduce la o deviere a traficului care ar avea consecințe negative nedorite. În orice caz, statele membre pot aplica o taxă bazată pe costurile externe pentru emisiile de CO2.

Alocarea veniturilor

Principiile de bază pentru alocarea veniturilor provenite din taxele rutiere vor rămâne neschimbate. În general, statele membre ar trebui să aloce veniturile provenite din taxele de utilizare a infrastructurii și din taxele bazate pe costurile externe unor proiecte din sectorul transporturilor, în special pentru sprijinirea rețelei transeuropene de transport. Ele nu sunt însă obligate să procedeze astfel. În ceea ce privește veniturile generate de taxele de congestionare opționale sau de echivalentul lor ca valoare financiară, statele membre le vor utiliza pentru a aborda problemele de congestionare sau pentru a dezvolta transporturile și mobilitatea durabile în general.

Normele vor permite statelor membre să aplice un supliment mai ridicat (de până la 50%) taxei de utilizare a infrastructurii percepute pe anumite sectoare rutiere unde traficul este foarte congestionat, dacă toate statele membre afectate sunt de acord.

Etape viitoare

Noua Directivă trebuie acum aprobată formal de Consiliul UE și de Parlamentul European și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
eurovinieta
emisii co2
taxa emisii co2
acord politic
directiva revizuita taxarea rutiera
norme rutiere ue