Liderul Popularilor Europeni, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, vrea ca UE să permită și după 2035 vânzarea de mașini pe motorină și benzină.
Aceasta cu condiția ca emisiile de carbon să fie complet compensate de industrie, prin captarea și stocarea acestora în sol sau prin alte inovații tehnologice, conform BiziDay.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), consideră că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină din 2035. Într-un interviu acordat Financial Times, Weber a spus că oamenii ar trebui să poată cumpăra mașini cu motoare clasice, atâta timp cât emisiile de carbon sunt compensate prin alte măsuri, de exemplu, prin stocarea dioxidului de carbon în sol.
Weber își argumentează opinia afirmând că industria auto ar trebui să aibă libertatea de a inova, fie prin combustibili sintetici (e-fuels), noi tehnologii privind mașinile hibride sau alte soluții care contribuie la respectarea obiectivelor de reducere a emisiilor.

Declarațiile vin pe fondul presiunii tot mai mari din partea industriei auto europene, afectată de costuri în creștere și de concurența mașinilor chinezești mai ieftine. Mari producători precum Volkswagen și Bosch au anunțat mii de concedieri în 2024. În același timp, SUA au impus tarife de 25% la importurile de automobile europene.
Deși UE a acordat recent o mică derogare producătorilor auto, permițându-le să îndeplinească țintele de emisii până în 2027, interdicția din 2035 rămâne în vigoare. Această derogare înseamnă că în loc să respecte țintele stricte de emisii în fiecare an separat, producătorii pot calcula o medie a emisiilor pe cei trei ani.
Practic, dacă într-un an depășesc limitele, dar în ceilalți doi ani le compensează cu emisii mai mici, nu vor fi penalizați. Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a reafirmat angajamentul UE față de acest obiectiv, care permite doar motoarele ce funcționează cu combustibili sintetici produși din surse regenerabile.

Totuși, vânzările de vehicule electrice în UE și-au revenit și au crescut semnificativ (+28%) în primele luni ale anului, în special în Germania, unde înmatriculările au fost mai mari cu 41% față de aceeași perioadă din 2024. Weber spune că obiectivul PPE este “să arate că poți avea atât creștere economică, cât și responsabilitate ecologică” și că deciziile privind tehnologia ar trebui să fie lăsate în seama industriei, nu politicienilor.
Comisia Europeană vrea să accelereze cererea pentru vehicule electrice (EV) în flotele companiilor, punând accentul pe renunțarea la scutirile de taxe pentru mașinile firmelor alimentate cu benzină sau motorină.
Executivul comunitar va anunța planul său de acțiune pentru industria auto la o lună după discuțiile cu directorii din sector, pentru a se asigura că producătorii auto din UE pot să-și electrifice flotele ș concura cu rivalii mai avansați din China și SUA.

Companiile auto din UE spun că aduc noi modele EV dar cererea din partea consumatorilor este redusă. Cota de piață a vehiculelor electrice în Europa a scăzut anul trecut la 13,6% în 2024, conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), dar a urcat la 15% în ianuarie.
În documentul consultat de Reuters se arată că flotele companiilor reprezintă aproximativ 60% din înmatriculările de mașini noi în Uniunea Europeană. 'Pentru a asigura asimilarea adecvată a vehiculelor cu emisii zero în flotele companiilor, este esențială eliminarea subvențiilor pentru vehiculele alimentate cu combustibili fosili', se arată în document.

Comisia Europeană va propune până la finalul anului legislația referitoare la decarbonizarea flotelor companiilor, și măsuri pentru sprijinirea cererii de vehicule electrice
Miercuri, Executivul comunitar va publica recomandări autorităților naționale, regionale și municipale privind acțiunile pe care le pot lua în vederea accelerării cererii pentru vehicule electrice.