Cele mai vândute mașini din Europa: VW Golf își recucerește titlul de lider, Tesla Model 3 domină piața de electrice

Cele mai vândute mașini din Europa: VW Golf își recucerește titlul de lider, Tesla Model 3 domină piața de electrice
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 4 mai 2021

La un an de la instalarea carantinei în Europa, după 12 luni de pandemie, care au adus scăderi uriașe pe unele piețe, la finalul unui trimestru care a însemnat vânzări record pentru unii constructori, piața europeană de automobile se reașază pe făgașul normal, însă peisajul celor mai vândute automobile pare a se fi schimbat semnificativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volkswagen Golf este din nou cel mai vândut automobil din Europa, după ce mai multe luni a fost detronat, în special de modelele franceze, de la Renault sau de la Peugeot. Cu siguranță, vânzările sale au fost afectate atât de lansarea unui rival puternic VW ID.3, care vine chiar din propria companie, cât și de noile modele electrice, care atrag tot mai mult clienții pretențioși ai mașinilor compacte.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Pentru a treia oară în ultimele luni, una dintre surprizele pieței auto din Europa este Tesla Model 3, care urcă din nou în clasamentul celor mai vândute autoturisme de pe continent, potrivit datelor Jato, colectate din 27 de țări. Modelul americanilor a raportat 23.755 unități, însă cel mai probabil nu vorbim despre un flux masiv de achiziții, ci despre un val de livrări, controlat de Tesla, mașinile fiind importate în special din China. Cu acest volum, Model 3 s-a situat pe locul 4 în clasamentul general, depășind modele populare, precum Toyota Yaris, VW T-Roc sau Renault Clio. A fost depășit în schimb de două modele aflate „pe val”, Peugeot 208 (25.429 unități), care oferă inclusiv o motorizare electrică, și de Opel Corsa (24.540), de asemena, cu propulsii multiple.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

În acest clasament nu se mai regăsește în acest moment niciun model Dacia, chiar dacă în anii dinaintea pandemiei eram obișnuiți cu Sandero și, uneori, cu Duster, printre mașinile cele mai vândute din UE. În schimb, au urcat în clasament, cu creșteri foarte mari, și Citroen C3, și Peugeot 2008. Practic, grupul Stellantis domină acest clasament cu nu mai puțin de cinci modele, toate de clasă B.

În total, Europa a înmatriculat în luna marite 1,37 milioane de autoturisme, cu 63% mai multe decât luna similară din 2020. Pe întreg trimestrul au fost înmatriculate 3 milioane de autoturisme, ceea ce asigură o creștere mică, dar importantă, de 1%, a pieței auto de pe continent.

ULTIMA ORĂ VIDEO Ford va produce un model electric la Craiova CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Ford va produce un model electric la Craiova

Caracteristicile pieței sunt marcate pe de o parte de polarizarea tot mai mare spre segmentul SUV-urilor, care au ajuns la 45% din piață, o creștere aproape de necrezut, de la 37% în 2019. „Succesul vehiculelor electrice și SUV-urilor reprezintă un bun indicator pentru o creștere a cererii consumatorilor care în curând va fi tot mai concentrată către SUV-urile electrice, care vor fi un factor de creștere pentru indsutria auto”, spun cei de la Jato, în analiza lor de piață. În același timp, din punct de vedere al propulsiei, dieselul marchează un nou record negativ, cu o cotă de piață de numai 24%.

Cele mai vândute mașini din Europa: VW Golf își recucerește titlul de lider, Tesla Model 3 domină piața de electrice

Marele câștigător este, evident, propulsia electrică, care acum totalizează 16% din piață, cu cel puțin 10 modele care au depășit în martie 3.000 de unități vândute. Printre performeri se numără, în afară de Tesla Model 3, Hyundai Kona, care a înmatriculat 5.650 de unități, Renault Zoe, care și-a pierdut poziția de lider, dar are în continuare volume mari (5.373 de unități), VW ID.3 și ID.4, cu aproape 10.000 de exemplare împreună, urmate de Nissan Leaf, VW Up, Kia Niro, Peugeot 208 și Fiat 500.

Cele mai vândute mașini din Europa: VW Golf își recucerește titlul de lider, Tesla Model 3 domină piața de electrice

viewscnt
Afla mai multe despre
inmatriculari europa
piata auto
vw golf
vanzari vw
cele mai vandute masini
tesla model 3