Conducerea Volkswagen se reunește pentru a discuta listarea mărcii de mașini sport Porsche

Conducerea Volkswagen se reunește pentru a discuta listarea mărcii de mașini sport Porsche
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2022

Consiliile de conducere și de supraveghere ale Volkswagen se vor reuni pentru a discuta dacă listarea mult așteptată a mărcii de mașini sport Porsche ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, a anunțat producătorul auto, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, va fi luată o decizie dacă Volkswagen va aproba vânzarea a 25% plus o acțiune din acțiunile ordinare ale Porsche AG către Porsche SE, așa cum se prevede într-un acord-cadru al celor două părți, convenit în februarie, scrie News.ro.

PMB propune ca trotinetele electrice închiriate să poată fi conduse doar de persoane în vârstă de peste 14 ani CITEȘTE ȘI PMB propune ca trotinetele electrice închiriate să poată fi conduse doar de persoane în vârstă de peste 14 ani

Acest lucru le-ar oferi familiilor Porsche și Piech, care controlează Porsche SE, o participație minoritare de blocare , un pas care le-ar spori impulsul pentru un control mai mare asupra producătorului de automobile care a fost fondat de strămoșul lor, Ferdinand Porsche, în 1931.

Porsche SE, care deține 31,4% din Volkswagen și 53,3% din drepturile de vot, a confirmat întâlnirea de luni, într-o declarație separată, adăugând că lansarea listării este încă supusă evoluțiilor pieței și discuțiilor ulterioare ale consiliului de administrație.

Conform acordului-cadru încheiat în februarie, 25% din acțiunile preferențiale vor fi vândute pe piața liberă, fiind echivalente cu doar 12,5% din capitalul total al Porsche.

Chiar și așa, compania ar putea strânge până la 10,6 miliarde de euro (10,55 miliarde de dolari), dacă evaluarea mărcii va ajunge la nivelul superior al estimărilor investitorilor, de aproximativ 85 de miliarde de euro, conform calculelor Reuters.

Acest lucru ar face  ca listarea să fie una dintre cele mai mari din istoria Germaniei și cea mai mare din Europa, de la cea a Enel SpA în 1999, potrivit datelor Refinitiv.

Acțiunile ordinare, care ar fi deținute exclusiv de Volkswagen și Porsche SE, nu ar fi listate public.

Unii investitori au pus la îndoială momentul debutului pe bursă, care ar testa atractivitatea celui mai mare producător de automobile din Europa într-un moment în care evaluările companiilor de top s-au micșorat pe fondul instabilității războiului și al costurilor record ale energiei.

”Devine din ce în ce mai clar că familiile de acționari își pun interesele pe primul loc”, a declarat Henrik Schmidt, expert în guvernanță la DWS, investitor în Volkswagen.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
porsche