Producătorul suedez de camioane Scania, amendat cu peste 880 milioane euro de Comisia Europeană

Producătorul suedez de camioane Scania, amendat cu peste 880 milioane euro de Comisia Europeană
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 sep 2017

Producătorul suedez de camioane și autobuze Scania, divizie a grupului german Volkswagen, a fost amendat cu 880,52 milioane de euro de Comisia Europeană deoarece a încălcat regulile antitrust, acționând împreună cu alte cinci companii europene în vederea fixării prețurilor la camioanele de tonaj mediu și mare timp de 14 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele cinci companii cu care s-a asociat Scania, anume MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco și DAF, au fost amendate anul trecut cu o sumă record de aproape 2,93 miliarde de euro. Scania a refuzat să participe la înțelegerea anunțată în iulie 2016, astfel că autoritatea antitrust a UE a lansat o anchetă separată.

Acum, ancheta a fost finalizată, iar amenda rămâne clar stabilită.

Potrivit Comisiei, producătorii europeni de camioane au format un cartel timp de 14 ani, între 1997 și 2011, perioadă în care au fixat prețurile pentru camioanele de tonaj mediu și mare vândute în Spațiul Economic European (EEA), s-au înțeles să amâne introducerea de noi tehnologii pentru controlul emisiilor și au transferat clienților costurile cu acele tehnologii.

Siemens și Alstom își combină activitățile feroviare și creează un gigant european CITEȘTE ȘI Siemens și Alstom își combină activitățile feroviare și creează un gigant european

“Decizia de astăzi pune capăt investigației privind un cartel longeviv, cartel care a afectat un număr foarte mare de transportatori din Europa, având în vedere că Scania și celelalte companii din cartel produc mai mult de 9 din 10 camioane de tonaj mediu și mare vândute în Europa”, a spus, într-un comunicat, Margrethe Vestager, Comisarul UE pentru Concurență.

“În loc să se asocieze pentru fixarea prețurilor, producătorii de camioane ar fi trebuit să concureze unul cu altul, inclusiv la capitolul îmbunătățirilor aduse mediului înconjurător”, a subliniat oficialul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
scania
amenda
comisia europeana
cartel
camioane
preturi