Cu pierderi de 5 ori peste țintă, Tarom declanșează vânzarea celor două aeronave A310 din flotă, cumpărate în 1992 de Guvernul Petre Roman

Cu pierderi de 5 ori peste țintă, Tarom declanșează vânzarea celor două aeronave A310 din flotă, cumpărate în 1992 de Guvernul Petre Roman
scris 19 dec 2017

Compania națională de transport aerian Tarom a declanșat vânzarea celor două aeronave A310 din flotă, cumpărate în 1992 de Guvernul Petre Roman și scoase astăzi din funcțiune, după ce în septembrie a amânat operațiunea, așteptând avizul direcțiilor din Ministerul Transporturilor.

Transportatorul aerian a achiziționat în leasing, în acest an, două avioane noi Boeing 737-800 NG, care ar trebui să înlocuiască cele două aparate Airbus A310, cumpărate în 1992 de Guvernul Petre Roman. Până la această achiziție, Tarom avea o flotă de 21 de avioane, dintre care doar 19 operau în același timp, din cauza operațiunilor de mentenanță.

Profit.ro a anunțat anterior că Tarom se pregătește să își rectifice bugetul pe finalul acestui an și să își asume venituri totale de 1,14 miliarde lei (de la un estimat de 1,32 miliarde lei) și cheltuieli de 1,35 miliarde lei (față de 1,36 miliarde lei), pierderea rezultată fiind calculată la 206,7 milioane lei.

FOTO După o perioadă de criză, interesul oamenilor de afaceri pentru avioane private este indicat în creștere. Cât costă o oră de zbor CITEȘTE ȘI FOTO După o perioadă de criză, interesul oamenilor de afaceri pentru avioane private este indicat în creștere. Cât costă o oră de zbor

Inițial, compania avansa o pierdere de doar 41,2 milioane lei, în scădere cu 12,3% față de nivelul de anul trecut.

2017 este astfel al 10-lea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că operatorul aerian nu a mai înregistrat profit din 2007. Mai mult, în primăvară, ministrul Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc, afirma că Tarom va încheia ”pe zero” în acest an, fără pierderi.

La începutul lunii august, directorul Tarom, Eugen Davidoiu, a demisionat însă, chiar în ziua în care Corpul de Control al prim-ministrului a început verificări la compania de stat, având în vedere că pe primele 6 luni a înregistrat pierderi de peste 104 milioane lei. Davidoiu fusese numit în funcție în luna februarie, iar ministrul Transporturilor îi prelungise recent mandantul.

VIDEO&FOTO Dacia Duster 2, numai 3 stele la testele de siguranță EuroNCAP, la fel ca Kia Stonic, Toyota Aygo și Alfa Romeo Giulietta CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Dacia Duster 2, numai 3 stele la testele de siguranță EuroNCAP, la fel ca Kia Stonic, Toyota Aygo și Alfa Romeo Giulietta

Premierul Tudose i-a adus atunci, în fața presei, o serie de reproșuri ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, atât cu privire la lipsa de perfomanță a companiei aeriene de stat Tarom, care a încheiat primele șase luni ale acestui an cu pierderi de 104 milioane de lei, cât și cu privire la faptul că angajații ministerului nu merg pe șantiere pentru a monitoriza lucrările de infarstructură.

Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, din punct de vedere al numărului de pasageri transportați în 2016, pierzând piața locală în fața Wizz Air și Blue Air.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
avioane