După Renault, Fiat Chrysler urmează să desemneze un succesor al lui Sergio Marchionne

După Renault, Fiat Chrysler urmează să desemneze un succesor al lui Sergio Marchionne
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 feb 2018

După Renault Group, a venit rândul celor de la Fiat Chrysler să-și caute un nou șef, dat fiind faptul că Sergio Marchionne, CEO al companiei, își încheie mandatul în acest an. Potrivit informațiilor neoficiale, succesorul va fi unul dintre membrii Consiliului de Adminsitrație al FCA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sergio Marchionne își va încheia mandatul de CEO al Fiat Chrysler Group, o companie creată în urmă cu 9 ani prin fuziunea celor doi constructori. Marchionne se află la conducerea Fiat de 14 ani, fiind considerat artizanul revenirii Fiat în parametri funcționali, la numai doi ani de la preluarea conducerii.

Cu toate acestea, FCA (Fiat Chrysler Automobiles) este departe de a fi scăpat de probleme. Compania a anunțat rezultatele financiare pentru întreg anul 2017, iar situația este pozitivă, dar cu semne de atenție pe alocuri. Vânzările de automobile au fost staționare, aproximativ 4,4 milioane de unități (-59 de unități 2017 vs 2016), fără joint-ventures, într-un an în care piața auto globală a crescut. Veniturile au scăzut ușor, în timp ce profitul net s-a dublat, de la 1,7 miliarde euro la 3,5 miliarde, ca urmare a reducerii costurilor. Și cash-flow-ul a crescut, la 20 miliarde euro, dar problema principală este că există încă datorii mari, peste 17 miliarde euro, în timp ce datoriile industriale au coborât la 2,4 miliarde euro.

Cele mai mari profituri au fost obținute de mărcile premium și de lux, Maserati și Jepp fiind principalii contributori la succesul financiar al FCA. Există unele sensibilități ale vânzărilor grupului, inclusiv în Europa, unde Fiat a încheiat anul trecut cu o scădere abruptă, de 20 de procente, chiar dacă pe ansamblul întregului an a înregistrat o creștere de aproape 5%.

EXCLUSIV Afacerile Dacia și ale familiei Logan la nivel global în 2017: 1.3 milioane de mașini, circa 35% din vânzările Renault CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Afacerile Dacia și ale familiei Logan la nivel global în 2017: 1.3 milioane de mașini, circa 35% din vânzările Renault

Succesorul lui Marchionne va avea o misiune dificilă în acest context, dat fiind faptul că marca Fiat se bazează în special pe familia 500 și pe utilitare, Jeep este încă într-o perioadă de acomodare pe piața europeană, iar Lancia, marca premium sub care sunt vândute mașinile Chrysler în Europa, este într-un declin puternic.

Șeful FCA a declarat că numele persoanei care îl va urma la conducere va fi anunțat pe 1 iunie, în cadrul unei prezentări care va avea ca principal scop planul de afaceri pentru perioada 2018 - 2022. Cei care vor decide, până la urmă, chiar dacă Marchionne va propune, vor fi cei din familia Agnelli, care dețin compania prin intermediul Exor. John Elkann, nepotul celebrului Gianni Agnelli, șeful Exor, va fi, în cele din urmă, cel care va avea ultimul cuvânt.

Printre numele cu cele mai mari șanse să preia funcția de CEO al FCA se numără Alfredo Altavilla, șeful FCA Europe, Richard Palmer, șeful finanțelor FCA, Michael Manley, șeful FCA Asia Pacific, și Pietro Gorlier, șeful Mopar și Magneti Marelli.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat
chrysler
fca
sergio marchionne