Facilitate pregătită în România pentru șoferii Uber, Bolt - similară transportului în regim de taxi

Facilitate pregătită în România pentru șoferii Uber, Bolt - similară transportului în regim de taxi
scris 16 dec 2021

Autoturismele care efectuează transport alternativ, respectiv prin intermediul unor platforme precum Uber sau Bolt, vor putea circula pe banda special amenajată pentru transportul public în comun, așa cum se întâmplă acum în cazul taximetrelor, prevede un proiect legislativ analizat de Profit.ro.

De ce este important: Conform legislației în vigoare, autoturismele care efectueaza transport altemativ nu beneficiază de facilitățile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, deși efectuează un serviciu de transport public în comun. Printre aceste facilități se numără și dreptul de a circula pe benzile unice de transport în comun, pe care șoferii de taxi au în schimb dreptul să circule, efectuând același tip de transport ca autovehiculele înrolate în platformele digitale.

”Taxiurile pot circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulația acestora”, prevede legislația în vigoare.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Noul proiect legislativ subliniază că transportul altemativ cu autoturism și conducător auto reprezintă o variantă intermediară a transportului public de persoane în regim de taxi, generată de progresul tehnologic al societății, iar legislția trebuie să asigure un mediu concurențial echilibrat și un regim nediscriminatoriu în ceea ce priveste transportul persoanelor în mediul urban.

”Banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun a fost concepută și pentru a facilita deplasarea unor vehicule atunci când traficul este ridicat, permițând conducătorilor acestora să respecte un orar sau să realizeze deplasarea într-un interval de timp mai scăzut, eliberând astfel și benzile normale pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiect.

Formularul de localizare a pasagerului, care va fi cerut tuturor la intrarea în România, a fost aprobat de Guvern. Amenda pentru necompletare a fost micșorată CITEȘTE ȘI Formularul de localizare a pasagerului, care va fi cerut tuturor la intrarea în România, a fost aprobat de Guvern. Amenda pentru necompletare a fost micșorată

Prin urmare, proiectul prevede posibilitatea ca șoferii înrolați în serviciile de transport alternativ să poată utiliza banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun, atunci când nu perturbă circulația.

”Autoturismele care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilitățile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, cu excepția posibilității de a circula în localități pe banda special amenajată pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulația acestora”, prevede proiectul, care, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptat de legislativ și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
bolt
sofer
taxi
banda
unica
transport
comun
facilitate
circulatie