Firea cere Guvernului să-i transfere Metrorex invocându-l pe Dragnea vicepremier. Subvențiile de la bugetul de stat ar continua. UPDATE: Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a CGMB

Firea cere Guvernului să-i transfere Metrorex invocându-l pe Dragnea vicepremier. Subvențiile de la bugetul de stat ar continua. UPDATE: Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a CGMB
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mar 2017

UPDATE Proiectul privind solicitarea ca Guvernul să decidă trecerea companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), transmite News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de hotărâre privind "solicitarea către Guvernul României de a emite un act normativ pentru transferul pachetului de acțiuni ale SC Metrorex SA din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului București" trebuia să fie discutat miercuri de consilierii generali.

Proiectul de hotărâre care s-a aflat pe ordinea zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prin care Primăria solicita Guvernului să transfere municipalității Capitalei controlul asupra metroului din București enumera, printre argumentele cererii, o inițiativă asemănătoare a șefului PSD Liviu Dragnea din 2013, de când acesta era vicepremier și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în Cabinetul Victor Ponta.

Ministrul Transporturilor și premierul au discutat cu reprezentanții Boeing despre înnoirea flotei Tarom CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor și premierul au discutat cu reprezentanții Boeing despre înnoirea flotei Tarom

"Menționăm faptul că un proiect de descentralizare a fost conceput la sfârșitul anului 2013 de domnul Dragnea – vicepremier și prevedea printre altele inclusiv trecerea Metrorex și a Autorității Metropolitane de Transport București din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului București", se arată în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, întocmit de Direcția Generală Infrastructură și Servicii Publice a Primăriei Capitalei.

Potrivit documentului citat, în urma eventualei treceri a metroului bucureștean sub controlul și în administrarea Primăriei, Guvernul va continua să susțină cu bani de la bugetul de stat atât activitatea curentă, cât și proiectele de investiții ale Metrorex, povara financiară a acestora urmând să se împartă între bugetul central al statului și cel local al Bucureștiului.

De altfel, în proiectul de hotărâre, CGMB solicită ca Guvernul să-i transfere pachetul de acțiuni la Metrorex SA "împreună cu fondurile aferente pentru finanțarea cheltuielilor curente și de dezvoltare".

Contractul privind modernizarea Centurii Capitalei, trimis de CNAIR pentru validare CITEȘTE ȘI Contractul privind modernizarea Centurii Capitalei, trimis de CNAIR pentru validare

"Actul normativ de descentralizare va stabili și modalitatea de alocare și cuantumul sumelor necesare din bugetul de stat și bugetul local pentru acoperirea diferențelor dintre veniturile proprii privind activitatea de transport de călători și cheltuielile totale, întreținerea și repararea obiectivelor de protecție civilă, precum și pentru susținerea proiectelor și investițiilor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii și materialului rulant", se menționează în raportul de specialitate, parte a expunerii de motive a proiectului de hotărâre CGMB.

În document se mai precizează că, deocamdată, Primăria nu poate estima la cât s-ar ridica efortul financiar pe care ar trebui să-l facă bugetul local al Capitalei în condițiile preluării Metrorex, anul acesta și în anii următori, această estimare urmând să devină posibilă doar după aprobarea bugetului Bucureștiului pe 2017 și după ce se va decide ce Direcție, instituție publică a Primăriei sau societate comercială municipală va prelua de la Ministerul Transportului pachetului integral de acțiuni la Metrorex, precum și ținând cont de prevederile concrete ale posibilului viitor act normativ de descentralizare și ale actului CGMB de aprobare a preluării.

"Această operațiune (transferul Metrorex de la Guvern la Primăria Capitalei – n.r.) ar face mai ușoară gestionarea în comun a operatorilor de transport interni, RATB și Metrorex, va conduce la realizarea unui progres semnificativ în acest domeniu, va rezolva problema integrării nivelurilor de tarife și a structurilor pentru cota în creștere a călătoriilor metropolitane, optimizarea resurselor alocate serviciului de transport public local prin îmbunătățirea performanțelor și managementului, asigurându-se un serviciu de utilitate publică corespunzător pentru toți cetățenii aflați în zona metropolitană, precum și respectarea prevederilor Regulamentului UE nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători", se mai afirmă în expunerea de motive.

Guvernul nu a aprobat încă bugetul Metrorex pe 2017. În cel pe anul trecut, 2016, se prevedeau alocări de la bugetul central de stat de peste 1,4 miliarde lei pentru finanțarea investițiilor, precum și subvenții din aceeași sursă pentru susținerea activității curente în sumă de peste 360 milioane lei. 

Lira sterlină este din nou sub presiune în ziua declanșării Brexitului CITEȘTE ȘI Lira sterlină este din nou sub presiune în ziua declanșării Brexitului

Pe ordinea de zi a ședinței CGMB de miercuri se mai află înființarea de către Primărie a unui număr de 10 societăți comerciale municipale: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, Compania Municipală Energetică, Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, Compania Municipală Parking, Compania Municipală Managementul Traficului, Compania Municipală Medicală, Compania Municipală Turistică, Compania Municipală Parcuri și Grădini și Compania Municipală Agrement.

La toate cele 10 firme, CGMB are urma să dețină 99,9% din acțiuni, iar altă firmă controlată de Consiliu, Service Ciclop SA – restul de 0,1%. Capitalul social inițial al fiecăreia dintre aceste companii ar urma să fie de 120.000 lei, ceea ce presupune o cheltuială totală din bugetul local al Bucureștiului de 1,2 milioane lei. În ianuarie 2017, CGMB a aprobat înființarea unei firme de construcții care să ridice locuințe sociale, de necesitate și pentru tinerii căsătoriți cu vârste până în 35 de ani, sub numele de Trustul de Clădiri Metropolitane București SA și cu un capital social inițial de 12 milioane lei, împărțit în aceleași proporții între CGMB și Ciclop SA.

Toate aceste companii ar putea funcționa juridic în fostul sediu al concesionarului serviciului public de apă și canalizare din București Apa Nova din strada Demetriade, municipalitatea încheind în acest sens un contract de comodat cu Apa Nova.

Primarul general Gabriela Firea a argumentat anterior de mai multe ori necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
primaria capitalei
cgmb
metrorex
metrou
metroul bucurestean
liviu dragnea
psd
ministerul transporturilor