Ford oprește producția în Rusia timp de două luni

Ford oprește producția în Rusia timp de două luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2015

Constructorul auto american Ford a decis să suspende timp de două luni activitățile de producție la uzina sa din nord-vestul Rusiei, în urma scăderii vânzărilor pe piața rusească din cauza crizei economice, a declarat miercuri pentru AFP o sursă sindicală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Munca va fi oprită până pe 15 ianuarie", a declarat Artiom Iachenkov, lider al sindicatului la uzina Ford din regiunea Sankt Petersburg, precizând că producția a încetat de marți seara. "Motivul este scăderea vânzărilor", a precizat liderul sindical. Acesta a mai spus că în timpul suspendării producției angajații vor primi două treimi din salariu.

Contactat de AFP constructorul auto american nu a dorit să dezvăluie calendarul de funcționare al uzinelor sale. "Avem intenția de a prelungi vacanțele de la sfârșitul anului pentru toate unitățile noastre de producție pentru ca producția să corespundă cu cererea" a precizat un purtător de cuvânt.

Rusia trece în prezent printr-o criză economică provocată de scăderea prețului petrolului și sancțiunile impuse de occident pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina. Puterea de cumpărare a gospodăriilor a fost afectată, ceea ce s-a resimțit și pe piața auto. În primele zece luni ale acestui an vânzările de autoturisme noi în Rusia au scăzut cu două treimi comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ceea ce privește vânzările Ford, acestea au scăzut cu 39% până la 30.500 de unități.

Inaugurată în 2002 în apropiere de Sankt Petersburg, uzina Ford Sollers (societatea mixtă a constructorului american Ford din Rusia) produce modelele Focus și Mondeo. Societatea mixtă mai are alte două uzine în Rusia, la Tatarstan, și în perioada următoare intenționează să construiască o uzină de motoare.

Prăbușirea pieței auto din Rusia l-a determinat pe cel mai mare constructor auto american, General Motors, să părăsească practic această piață unde nu mai comercializeze decât câteva modele de lux. În schimb, Ford, care la fel ca și alți producători auto care au investit masiv în Rusia, și-a anunțat intenția de a rămâne prezent pe această piață.

În România, Ford a început producția la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, primul produs al acestei fabrici și primul autovehicul românesc de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a demarat la Craiova și producția motorului EcoBoost.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ford
rusia