FOTO Airbus a revocat întreaga comandă făcută de Qatar Airways din cauza unui conflict. Cei doi titani ai aviației duc o luptă publică rară

FOTO Airbus a revocat întreaga comandă făcută de Qatar Airways din cauza unui conflict. Cei doi titani ai aviației duc o luptă publică rară
scris 4 aug 2022

Airbus a revocat întreaga comandă restantă făcută de Qatar Airways pentru avioanele A350, din cauza unui conflict legat de calitatea suprafețelor exterioare ale aeronavelor, întrerupând toate afacerile noi cu transportatorul din Golf, într-o nouă întorsătură dramatică a disputei, transmite Reuters.

Niciun comentariu nu a fost disponibil imediat din partea Airbus sau Qatar Airways, scrie News.ro.

Creșteri spectaculoase ale veniturilor și profitului BMW, pe fondul consolidării achiziției BBA din China CITEȘTE ȘI Creșteri spectaculoase ale veniturilor și profitului BMW, pe fondul consolidării achiziției BBA din China

Cei doi titani ai aviației duc de luni de zile o luptă publică rară, din cauza suprafețelor exterioare afectate a peste 20 de avioane  destinate curselor pe distanțe lungi, despre care compania aeriană spune că ar putea reprezenta un risc pentru pasageri și despre care Airbus insistă că sunt complet sigure.

Qatar Airways, care a fost prima companie aeriană care a folosit avioanele intercontinentale, din 2015, dă în judecată Airbus pentru cel puțin 1,4 miliarde de dolari, după ce aproape jumătate din flota sa de A350 a fost blocată de autoritățile de reglementare din Qatar, din cauza daunelor premature ale suprafețelor exterioare.

Operatorul aerian a refuzat să accepte mai multe A350 până când nu va primi o explicație mai profundă despre porțiunile deteriorate sau plasa anti-fulger lăsată expusă de vopsea decojită.

FOTO Airbus a revocat întreaga comandă făcută de Qatar Airways din cauza unui conflict. Cei doi titani ai aviației duc o luptă publică rară

Susținut de autoritățile europene de reglementare, Airbus a recunoscut problemele de calitate ale avioanelor, dar a negat orice risc de siguranță cauzat de golurile din substratul de protecție, declarând că există o mulțime de rezervă.

Până acum, disputa a avut un efect fragmentar asupra registrului de comenzi pentru cel mai mare avion bimotor din Europa, deoarece mai întâi Airbus, apoi Qatar Airways, au terminat unele avioane individuale.

Acum, totuși, Airbus i-a spus companiei aeriene că retrage restul acordului pentru avioane A350 din registrele sale, au spus sursele, cerând să nu fie identificate, deoarece discuțiile rămân confidențiale.

La sfârșitul lunii iunie, producătorul european de avioane avea comenzi restante primite de la Qatar Airways pentru 19 dintre cele mai mari versiuni a avionului, A350-1000, cu o capacitate de 350 de pasageri, în valoare de cel puțin 7 miliarde de dolari la prețurile de catalog, sau de aproape de 3 miliarde de dolari după reducerile tipice din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
qatar airways