FOTO Toyota investește în baterii interschimbabile pentru vehicule comerciale

FOTO Toyota investește în baterii interschimbabile pentru vehicule comerciale
scris 2 aug 2022

Toyota și partenerii săi din industria auto, reuniți în cadrul CJPT (Commercial Japan Partnership Technologies Corporation), au început studierea și dezvoltarea bateriilor interschimbabile standardizate împreună cu Yamato Transport.

Toyota a decis să investească în tehnologia bateriilor pentru automobile electrice ce pot fi înlocuite rapid, ca metodă de scădere a timpului de încărcare. Compania japoneză a anunțat un acord între Yamato Transport și parteneriatul CJPT pe care Toyota îl are cu Suzuki, Daihatsu, Isuzu și Hino, pentru studierea standardizării și comercilizării de baterii ce pot fi schimbate și reîncărcate. Acordul face parte din strategia Toyota de atingere a statutului de companie carbon-neutră.

FOTO Toyota investește în baterii interschimbabile pentru vehicule comerciale

Decizia de a investi în această direcție, în care alți constructori au făcut pași importanți și au renunțat (vezi cazul Renault), vine ca o încercare de a depăși obstacolele reprezentate de timpul mare de încărcare pentru automobilele electrice și care ar putea fi redus printr-o procedură rapidă de schimbare a bateriei. Sunt vizate în special vehiculele comerciale, care sunt afectate din punct de vedere al eficienței de timpul mare de așteptare pentru încărcare.

Partenerii de la Yamato Transport ar putea folosi astfel sisteme de baterii detașabile și portabile, care pot fi extrase rapid de pe mașinile de transport marfă și înlocuite cu altele gata încărcate. Procesul de încărcare poate fi programat astfel încât să fie utilizate intervalele orare cu costuri reduse. De asemenea, rețeaua de încărcare ar putea fi simplificată, deoarece nu va mai fi necesar ca spațiile de schimbare a bateriilor să aibă și stații de încărcare. Nu în ultimul rând, Toyota spune că ar putea fi reduse costurile bateriilor, prin utilizare de capacități mai mici, fără a mai exista teama de descărcare înainte de destinație.

FOTO Nissan lansează un nou SUV cu tracțiunea e-Power 4x4, ce ar putea ajunge pe Duster și Bigster CITEȘTE ȘI FOTO Nissan lansează un nou SUV cu tracțiunea e-Power 4x4, ce ar putea ajunge pe Duster și Bigster

Parteneriatul dintre Toyota și Yamato vizează mai ales vehiculele comerciale de mici dimensiuni și camioanele ușoare cu propulsie electrică, care ar putea să fie utilizate pe o scară tot mai largă.

Producția de cartușe de baterii ce pot fi înlocuite ar putea avea utilizări multiple, inclusiv prin expedierea lor în zone de dezastre unde rețeaua electrică nu mai permite încărcarea.

Cei doi parteneri spun că sunt deschiși pentru alte colaborări cu parteneri din industrie pentru a reuși o standardizare a acestor cartușe de baterii și o utilizare comercială cât mai largă.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota baterii
masini electrice
toyota lcv