Honda va deveni furnizor de motoare pentru echipa de Formula 1 Aston Martin

Honda va deveni furnizor de motoare pentru echipa de Formula 1 Aston Martin
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 24 mai 2023

Constructorul auto Honda a anunțat că va fi furnizorul oficial de motoare al echipei de Formula 1 Aston Martin Aramco, începând din sezonul 2026. În ultimele sezoane, japonezii au furnizat motoare echipelor Red Bull.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Echipa de Formula 1 Aston Martin va folosi din sezonul 2026 motoare Honda, care le vor înlocui pe cele furnizate până acum de Mercedes, potrivit anunțului oficial al celor două companii. Din 2026, cea mai cunoscută competiție de automobilism din lume va trece la utilizarea de combustibili sintetici și va introduce noi reguli privind costurile echipelor pe parcursul competiției.

VIDEO Aglomerație la metrou la oră de vârf. 7 trenuri au atins un milion de kilometri și nu au mentenanță CITEȘTE ȘI VIDEO Aglomerație la metrou la oră de vârf. 7 trenuri au atins un milion de kilometri și nu au mentenanță

De asemenea, propulsia electrică va primi noi valențe în arhitectura monoposturilor. Honda face referire la noile reglementări, privind creșterea ponderii propulsiei electrice de trei ori, până la un raport de 50/50, care au contribuit la alegerea unui noi partener pentru Formula 1. În urma noilor prevederi ale regulamentului F1, sistemul de recuperare a energiei (ERS) va avea o contribuție majoră la resursele mașinilor din Formula 1, inclusiv ca urmare a scăderii puterii motoarelor cu combustie.

Honda spune că aceste decizii impuse de noul regulament sunt potrivite cu direcția pe care compania a adoptat-o pentru dezvoltare și pentru atingerea neutralității de carbon, de aceea a hotărât să-și asume dezvoltarea unui nou motor dedicat. Responsabilitatea acestuia va fi preluată de Honda Racing Corporation, divizia specializată în motorsport începând din 2022, care se ocupă atât de sporturile auto, cât și de cele moto.

„Unul dintre motivele-cheie pentru decizia noastră pentru a ne asuma o nouă provocare în F1 este că elita competițiilor auto ale lumii se străduiește să devină una sustenabilă, care este în linie cu direcția pe care Honda și-a propus-o pentru neutralitatea de carbon și va deveni o platformă care va facilita dezvoltarea tehnologiilor noastre de electrificare”, a declarat Toshiro Mibe, CEO Honda.

Echipa de Formula 1 Aston Martin, deținută de acționarul principal al mărcii Aston Martin, Lawrence Stroll, a folosit în ultimii ani motoare furnizate de Mercedes-Benz, care deține la rândul ei un pachet de 13% din compania auto britanice.

„Aș vrea să spun bunvenit Honda și HRC în echipa Aston Martin Aramco. Împărtășim același impuls, determinare și ambiție pentru a învinge pe pistă. Honda este un titan global și succesul său în motorsport este de durată și incredibil de impresionant”, a transmis președintele Aston Martin, Lawrence Stroll.

Paradoxurile Stellantis: cele mai slabe vânzări din ultimii 26 de ani și cel mai mare profit. Fiat, cea mai vândută marcă a grupului, în 2022 CITEȘTE ȘI Paradoxurile Stellantis: cele mai slabe vânzări din ultimii 26 de ani și cel mai mare profit. Fiat, cea mai vândută marcă a grupului, în 2022

Honda are un istoric bogat în Formula 1, având participări multiple cu o echipă completă, dar și ca furnizor de motoare, pentru Williams, McLaren, BAR, Toro Rosso și Red Bull.

Aston Martin a revenit în Formula 1 în 2021, odată cu achiziția companiei auto de către proprietarul echipei Racing Point (fosta Force India), Lawrence Stroll.

Începând din sezonul 2026, datorită noilor reglementări adoptate de FIA, în Formula 1 vor intra și mărcile Audi și Porsche, din grupul Volkswagen. Dacă pentru prima dintre ele a fost anunțată deja echipa cu care va colabora, Sauber, pentru Porsche situația este încă incertă, deoarece negocierile cu Red Bull au eșuat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
honda
aston martin
formula 1