Înmatriculările de autoturisme scad, dar rămân la un nivel ridicat în acest an. Care au fost cele mai vândute automobile

Înmatriculările de autoturisme scad, dar rămân la un nivel ridicat în acest an. Care au fost cele mai vândute automobile
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 sep 2019

Piața de autovehicule a scăzut în luna august, potrivit statisticilor DRPCIV, ajungând la 29.134 vehicule noi, fiind înregistrată o scădere de -13,50% față de august 2018. Acest lucru a fost posibil ca urmare a exploziei din august 2018, când dealerii au înmatriculat masiv mașini în așteptarea intrării în vigoare a normelor WLTP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața auto rămâne la un nivel ridicat, în pofida aparențelor. Valoarea înmatriculărilor a fost în august mai mică decât anul trecut, dar nu trebuie omis faptul că se raportează la o lună de excepție, când erau înmatriculate un volum uriaș de autoturisme. La 1 septembrie 2018 a intrat în vigoare sistemul de testare WLTP, cu reguli mult mai dure, iar dealerii și-au înmatriculat stocurile de mașini pentru a le putea vinde în continuare. Dacă privim graficul realizat de APIA cu datele înmatriculărilor de autoturisme, putem constata că nivelul a fost unul foarte mare și în august, în continuarea celui din iulie.

Evoluția înmatriculărilor de autoturisme în ultimii 4 ani. SURSA: APIA

Evoluția înmatriculărilor de autoturisme în ultimii 4 ani. SURSA: APIA

În intervalul ianuarie - august, volumul înmatriculăîrilor de autoturisme noi a fost de 118.003 unități, fiind mai mare cu 13,66% față de cel din perioada similară a anului trecut. Cel mai probabil, va fi menținută tendința de creștere, față de anul trecut, și în lunile următoare.

FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj CITEȘTE ȘI FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj

Pe segmentul autoturismelor, au fost înmatriculate 23.177 unități, cu 18,81%, aici fiind consemnată cea mai mare scădere față de august 2018, în timp ce vehiculele comerciale au crescut la 3.764 unități, cu 31,52%.

Dacia, liderul pieței, a înregistrat o scădere de -3,86%, printre cele mai mici din august, și rămâne cu o creștere de 24,85% pe întreg anul, cu 35.761 unități și o cotă de piață ce depășeșete cu puțin 30%. Renault, în schimb, care anul acesta a avut vânzări performante, a înregistrat o scădere masivă în august, 55,81%, cu doar 1.896 autoturisme înmatriculate. Pe cele opt luni, Renault a înregistrat 10.442 unități, cu 14,18% mai multe. Ford poate fi considerată performera lunii august, având o creștere de peste 10 procente față de anul trecut, clasându-se pe locul 3 în această lună, cu 1.613 autoturisme, peste Volkswagen, cândva cea mai importată marcă din România.

Ford are o creștere de 22,59% pe opt luni, cu 8.748 unități, rezultat care o plasează pe locul patru, după VW, în 2019. VW se numără printre mărcile care nu au reușit să păstreze tendința de creștere a pieței, astfel că marca germană are o scădere de -5,78% în august, cu 1.564 unități, și intră în terioriu negativ și pe cele opt luni care au trecut, cu aproape 1 procent sub nivelul de anul trecut (8.215 autoturisme înmatriculate). Să amintim și Suzuki și Hyundai, alte două mărci cu creșteri importante în august.

Pe cele opt luni care au trecut, cele mai slabe rezultate, comparativ cu 2018, le-au avut, dintre mărcile de volum, Audi, cu peste 30% în minus, Fiat, -28,1%,Kia, -23,75%, Mercedes-Benz, -20,34%. De asemenea, Opel a înmatriculat mai puține autoturisme în acest an, -2,45%.

La finalul acestei luni ar urma să fie deschis traficul rutier pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva CITEȘTE ȘI La finalul acestei luni ar urma să fie deschis traficul rutier pe Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva

Cele mai vândute automobile noi, în august, au fost, ca de obicei, Dacia Logan, Duster și Sandero, cu volume aproape egale între ultimele două. Cel mai vândut automobil nou din import a fost Suzuki Vitara, urmat de Renault Clio și Skoda Octavia.

Mașinile second-hand din import au continuat să scadă, fiind înregistrat un volum de 35.502 în august, cu 7 procente mai mic față de august 2018, respectiv, 293.507 autoturisme în cele opt luni din acest an, cu 6,04% mai puțin față de 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
inmatriculari auto
masini
piata auto
dacia
vanzari vw