Înmatriculările de mașini electrice din România au depășit 10% din piață

Înmatriculările de mașini electrice din România au depășit 10% din piață
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 nov 2022

Vehiculele electrice noi din România au reușit să depășească pragul de 11% în acest an, după ce în luna octombrie s-a înregistrat o nouă depășire a cotei de 10%. Cele mai multe electrice, după ponderea în totalul vânzărilor, au fost în lunile martie și aprilie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înmatriculările de autoturisme electrice (inclusiv mașinile plug-in hybrid) s-au ridicat în luna octombrie la 1.096 de unități, un număr mai mic comparativ cu ultimele patru luni anterioare, dar se situează la limita mediei lunare din acest an, potrivit cifrelor APIA. În total, în România au fost înmatriculate 11.645 autoturisme electrice, pe primele zece luni ale anului, ceea ce menține ridicată ponderea acestor vehicule în totalul vânzărilor, la 11,1%.

În același timp, vehiculele hibrid au înregistrat și ele un volum de 1018 unități, aproape la egalitate cu cele electrice, astfel că, împreună, cele două categorii de autoturisme însumează în acest moment o cotă de piață de 20,8%.

Cele mai vândute mărci și modele de mașini din România. Top electrice, cu revelații CITEȘTE ȘI Cele mai vândute mărci și modele de mașini din România. Top electrice, cu revelații

Celelalte tipuri de motorizări clasice sunt în continuare în scădere, însă au cea mai mare pondere în vânzările de autoturisme noi. Benzina rămâne liderul motorizărilor, cu 65,1% din piața de automobile, cu un volum total înregistrat în acest an de 68.158 unități, după ce în octombrie numărul acestui tip de propulsie s-a ridicat la 6.741 unități, de circa șase ori mai multe decât cele electrice sau cele hibrid.

Totodată, motoarele diesel continuă să piardă teren. Cota lor de piață a ajuns la un minim istoric în acest an, cu 14,1% pondere după zece luni, respectiv un volum de 14.737 unități înmatriculate de la începutul anului. Cel mai bun raport din acest an între electrice și diesel s-a înregistrat în luna iulie, când cele două tipuri de propulsie au fost aproape la egalitate (1456 diesel și 1374 electrice). Înmatriculările de automobile electrice au crescut în acest an cu 142,4% față de anul anterior, în timp ce mașinile cu motoare diesel au scăzut cu -24,8%.

Cele mai vândute mărci electrice în România au fost în acest an Dacia, Tesla, Volkswagen și Hyundai, iar cele mai vândute modele electrice au fost în acest an Dacia Spring, Tesla Model 3 și Hyundai Kona.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice romania
dacia spring
vw id.3
renault zoe
top electrice