Investigație declanșată de Concurență, suspiciune de trucare a unei licitații pe piața parcărilor publice cu plată din Brașov

Investigație declanșată de Concurență, suspiciune de trucare a unei licitații pe piața parcărilor publice cu plată din Brașov
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2020

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unei licitații publice organizată de Primăria Municipiului Brașov, în anul 2018, pentru delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului de amenajare, organizare și exploatare a parcărilor publice cu plată de pe domeniul public al orașului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de concurență suspectează că 4 companii, Rosilo Montaj SRL, Bio Diversitas SRL, Aeon Building SRL și M.B. Building&Consulting SRL, s-ar fi înțeles și ar fi adoptat un comportament menit să asigure câștigarea contractului de concesiune de către ofertantul prestabilit de către acestea.

VIDEO Un avion ucrainean s-a prăbușit după decolarea de la Teheran. Nu există supraviețuitori CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion ucrainean s-a prăbușit după decolarea de la Teheran. Nu există supraviețuitori

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile celor trei firmelor, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.

Reamintim că, în anul 2019, Consiliul Concurenței a finalizat o analiză pe piața serviciilor de parcare publică cu plată la nivelul municipiilor reședință de județ.
În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că, în unele cazuri, durata contractelor de delegare a gestiunii/concesiune pentru servicii de parcare este foarte mare, existând și posibilitatea de prelungire. Astfel, deși concurența între furnizorii/prestatorii de servicii de parcare se poate manifesta doar cu ocazia derulării procedurilor de achiziție publică pentru desemnarea operatorilor care vor administra parcările, pe perioada derulării contractului, piața este închisă pentru concurență. Ca urmare, una dintre recomandările Consiliului Concurenței este ca autoritățile publice locale să limiteze durata contractelor la o perioadă de 5 ani și să evite prelungirea nejustificată a acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcare brasov
consiliul concurentei