Marea Britanie: Vânzările de mașini electrice alimentate cu baterii au atins pragul de un milion

Marea Britanie: Vânzările de mașini electrice alimentate cu baterii au atins pragul de un milion
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Vânzările de mașini electrice alimentate cu baterii în Marea Britanie au atins pragul de un milion în ianuarie, în pofida reducerii cererii din partea cumpărătorilor privați, arată datele publicate de Asociația Producătorilor și Comercianților de Automobile din Regatul Unit (SMMT), care cere Guvernului măsuri de sprijin pentru cumpărători, în bugetul care va fi prezentat luna viitoare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ianuarie, vânzările de mașini noi în Marea Britanie au crescut cu 8,2% în august, la 147.876 unități, cel mai bun rezultat din 2020, scrie Agerpres.

VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero

În ianuarie, Dacia a vândut 2.087 de vehicule pe piața britanică, în creștere cu 9,27% față de perioada similară din 2023, când a înmatriculat 1.910 de unități.

Vânzările de mașini electrice alimentate cu baterii au urcat luna trecută cu 21%, la 20.935 unități, datorită cererii puternice din partea companiilor, dar înmatriculările din partea cumpărătorilor privați au scăzut cu 25,1%, o tendință care va submina capacitatea Regatului Unit de a-și îndeplini obiectivele climatice, a avertizat SMMT.

Înaintea prezentării bugetului, luna viitoare, Asociația Producătorilor și Comercianților de Automobile din Regatul Unit a cerut Guvernului să sprijine consumatorii prin reducerea temporară a TVA la achizițiile de mașini electrice alimentate cu baterii.

În topul celor mai bine vândute modele în ianuarie se află Kia Sportage, Ford Puma, Nissan Qashqai, MG HS și BMW 1 Series.

SMMT previziona că în 2024 vânzările de mașini noi în Marea Britanie vor ajunge la 1,97 milioane unități. Acum, SMMT se așteaptă ca livrările să fie cu 4.000 unități mai ridicate, dar cota de piață a mașinilor electrice alimentate cu baterii ar urma să se situeze la 21%, față de un nivel de 22,3% estimat în octombrie.

Vânzările de mașini noi în Marea Britanie au înregistrat în 2023 cel mai bun an de la pandemie, în urma atenuării perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, și a majorării cererii pentru vehicule electrice (EV).

ACORD Cresc salariile în sănătate CITEȘTE ȘI ACORD Cresc salariile în sănătate

În 2023, Dacia a vândut 28.651 de vehicule pe piața britanică, o creștere de 5,25% față de 2022, când a înmatriculat 27.221 de unități.

Datele SMMT arată că 1,903 milioane de vehicule au fost înmatriculate în Marea Britanie în 2023, un avans de 17,9% față de 2022 și cel mai ridicat nivel din 2019, când au fost vândute 2,3 milioane unități.

În topul celor mai bine vândute modele în 2023 se află Ford Puma, Nissan Qashqai, Vauxhall Corsa, Kia Sportage și Tesla Model Y. De asemenea, cele mai bine vândute mașini electrice alimentate cu baterii în 2023 au fost: Tesla Model Y, MG4, Audi Q4 e-tron, Tesla Model 3, Polestar 2 și Volkswagen ID.3.

Anul trecut, au crescut cu 17,8% vânzările de mașini electrice alimentate cu baterii, cu 39,3% vânzările de vehicule hibride plug-in, și cu 27,1% vânzările de vehicule electrice hibride.

Marea Britanie rămâne a doua mare piață auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franței, Italiei și Spaniei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
masini
dacia