Mercedes și Volkswagen, afectate puternic de invazia Rusiei în Ucraina

Mercedes și Volkswagen, afectate puternic de invazia Rusiei în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2022

Mercedes-Benz arată că naționalizarea propusă de Rusia pune în pericol active ale companiei de 2 miliarde de euro, în timp ce Volkswagen avertizează că invazia Rusiei în Ucraina i-ar putea afecta afacerile în 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mercedes-Benz deține active de 2 miliarde de euro, care ar putea fi puse în pericol de propunerile Rusiei de naționalizare a proprietăților firmelor străine care pleacă din cauza invaziei sale în Ucraina, a spus producătorul german de automobile premium, conform News.ro

Rușii cer firmelor de criptomonede din Emiratele Arabe Unite lichidarea unor dețineri de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Rușii cer firmelor de criptomonede din Emiratele Arabe Unite lichidarea unor dețineri de miliarde de dolari

Compania a afirmat în raportul său anual publicat vineri că războiul din Ucraina a creat o serie de riscuri, de la întreruperea producției la aprovizionarea cu piese și energie sau chiar atacuri cibernetice.

”Aceste riscuri ar putea fi amplificate de potențiala expropriere a activelor filialelor rusești”, a spus Mercedes-Benz.

Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a declarat în această săptămână că o comisie guvernamentală a aprobat primul pas către naționalizarea activelor firmelor deținute în proporție de peste 25% de străini proveniți din ”state neprietenoase”.

Federația de Gimnastică nu are bani pentru a trimite sportivi la competiții internaționale și face apel pentru donații CITEȘTE ȘI Federația de Gimnastică nu are bani pentru a trimite sportivi la competiții internaționale și face apel pentru donații

Mercedes-Benz are o fabrică de mașini în orașul Esipovo, la 40 km nord-vest de Moscova, cu peste 1.000 de angajați, care produce sedanuri și SUV-uri clasa E. Acesta a fost deschisă în aprilie 2019, în prezența președintelui rus Vladimir Putin.

A fost prima fabrică în ultimii ani care a fost deschisă de un producător de automobile străin în Rusia, unde investițiile în industria auto, care era în plină expansiune, au scăzut pe fondul sancțiunilor occidentale și al unei economii stagnante.

Vorbind la ceremonia de deschidere, Putin a spus atunci că uzina va produce 25.000 de mașini pe an și că investiția în proiect a însumat puțin sub 300 de milioane de dolari.

Mercedes-Benz a declarat că unitățile sale de producție rusești, care erau evaluate la 2 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, au datorii față de bănci de aproximativ 1 miliard de euro, pentru care producătorul auto a emis o garanție globală.

ULTIMA ORĂ UE anunță al 4-lea val de sancțiuni împotriva Rusiei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE anunță al 4-lea val de sancțiuni împotriva Rusiei

Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, a declarat vineri că invadarea Ucrainei de către Rusia i-ar putea afecta afacerile în acest an, dar pentru 2021 a raportat o dublare a profitului operațional. 

Producătorii de automobile, inclusiv Volkswagen și BMW, se străduiesc să găsească surse alternative de piese vitale fabricate în Ucraina din locuri mai îndepărtate, precum China și Mexic, în timp ce invazia Rusiei oprește liniile de asamblare și rupe lanțuri complexe de aprovizionare.

"Există riscul ca cele mai recente evoluții din războiul din Ucraina să aibă un impact negativ asupra afacerilor grupului Volkswagen. Acest lucru poate avea ca efect blocaje în lanțul de aprovizionare", a spus compania.

ULTIMA ORĂ Orange cere o rambursare parțială din costul achiziției rețelelor fixe ale Telekom România, după ce a intrat în conturi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orange cere o rambursare parțială din costul achiziției rețelelor fixe ale Telekom România, după ce a intrat în conturi

Profitul operațional anual a crescut de la 9,68 miliarde de euro la 19,28 miliarde de euro, în timp ce veniturile au urcat de la 222,88 miliarde de euro la 250,2 miliarde de euro.

Dublarea profitului operațional în 2021 s-a datorat prețurilor mai mari și unui mix de produse mai favorabil, a spus Volkswagen.

Compania a spus că se așteaptă la o marjă operațională a vânzărilor de 7,0%-8,5% în 2022, comparativ cu 7,7% în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercedes
volkswagen
rusia
nationalizare
productie