Ministerul Mediului lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021

Ministerul Mediului lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021
scris 21 apr 2021

Ministerul Mediului lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021.

Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a anunțat, luni, că în ședința de Guvern din această săptămână va fi prezentat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, iar acesta reprezintă un prim pas pentru pornirea programelor Rabla, scrie News.ro

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

“În ședința de Guvern din această săptămână doresc să prezentăm bugetul AFM, un prim pas necesar pentru a porni programele. Am spus în luna martie îmediat după aprobarea bugetului național că în cel mai scurt timp, cu respectarea procedurilor legale de consultare publică vom prezenta în ședința de Guvern bugetul AFM. El va fi aprobat miercuri astfel încât să putem lansa cât se poate de repede cele trei programe: Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice”, a declarat ministrul Mediului la Digi24.

El a menționat că a fost dublat programul Rabla Plus, cel care finanțează mașinile cu motorizare plug in și electrice.

“Am dublat bugetul pentru Rabla Plus, acel program care finanțează mașinile cu motorizare Plug-in și motorizare electrică, am dublat practic și numărul de mașini care vor beneficia de un sprijin și cu siguranță la sfârșitul anului vom vedea că acest trend se păstrează și poate o să fie și mai pozitiv și mai benefic pentru mediu și poate va fi nevoie și de suplimentare de buget”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În cazul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național Rabla Clasic 2020-2024m acesta va avea anul acesta un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, care va permite achiziționarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puțin poluante.

Vor fi majorate: prima de casare de la 6.500 lei la 7.500 de lei; ecobonus tehnologie hibrid (nu plug-in) de la 2.500 lei la 3.000 de lei; ecobonus GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km de la 1.000 lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei mașini noi prin Rabla Clasic este de aproximativ 2.250 euro, deoarece ecobonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare.

În cazul Rabla Plus, Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024 va avea cel mai mare buget de la lansare - 400 de milioane de lei, dublu față de anul trecut.

Programul păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Cu bugetul de anul acesta vor putea fi achiziționate până la 6.600 de mașini full electrice și aproximativ 5.000 de mașini hibride plug-in.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul mediului
rabla plus
rabla clasic