Ministerul Transporturilor acuză Primăria Capitalei că blochează lucrările la magistrala de metrou M5 pentru că nu întrerupe 10 zile circulația pe Linia 41. Primăria respinge acuzațiile

Ministerul Transporturilor acuză Primăria Capitalei că blochează lucrările la magistrala de metrou M5 pentru că nu întrerupe 10 zile circulația pe Linia 41. Primăria respinge acuzațiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2020

Ministerul Transporturilor a anunțat, marți, că Asocierea Astaldi - FCC a cerut întreruperea circulației Liniei 41, pentru 10 zile, la intersecția strada Brașov cu b-dul Drumul Taberei, pentru realizarea unor lucrări de suprafață la magistrala de metrou M5. Ministerul acuză Primăria Capitalei de inconsecvență. În replică, municipalitatea respinge acuzațiile și precizează că e nevoie de alocarea a cel puțin 42 de autobuze, Linia 41 fiind extrem de solicitată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Dată fiind importanța finalizării magistralei de metrou M5, antreprenorii Asocierii au solicitat, în nenumărate rânduri, sprijin Primăriei Municipiului  București, în speță Societății de Transport București (STB) pentru finalizarea lucrărilor Pasajului pietonal de la stația Parc Drumul Taberei. În acest sens Asocierea Astaldi - FCC a cerut întreruperea circulației Liniei 41, pentru 10 zile, la intersecția strada Brașov cu b-dul Drumul Taberei. Deși, în primă fază Primăria București, prin STB, a comunicat antreprenorilor ca și soluție trimestru IV al acestui an, ulterior au revenit asupra termenului pentru ca în final să comunice ca termen tot trimestrul IV. Inconsecvența administrației publice locale îi costă pe bucureșteni”, a transmis, marți, Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, ședințele de lucru organizate la Primăria București la care au participat toți actorii importanți ai acestei lucrări (Astaldi - FCC, Metrorex, Societatea de Transport București, Direcția Transporturi din PMB, consultantul și subantreprenorii executanți) ”s-au lovit de lipsa de înțelegere și de reaua-voință a reprezentanților Primăriei Generale”.

STB introduce plata cu cardul și pe linia 41 CITEȘTE ȘI STB introduce plata cu cardul și pe linia 41

”Menționăm că lucrările aferente finalizării Magistralei de Metrou M5 vor continua conform graficelor asumate, atât de antreprenori, cât și de către beneficiarâ”, au mai transmis reprezentanții Ministerului.

”Doamna Primar General, dacă este primarul întregului București, trebuie să participe activ la finalizarea noii magistrale și nu să meargă pe șantierele obiectivelor de investiții care nu intră în atribuțiile domniei sale. Știu că doamna Primar General se află în plină campanie electorală și ar fi trebuit ca această lucrare să fie una prioritară pentru administrația pe care încă o conduce și să se implice activ pentru locuitorii zonei. Acest obiectiv, deja foarte mult întârziat, reprezintă o prioritatea pentru ministerul pe care îl conduc și de aceea am și făcut apel public la dialog. O anunț, și pe această cale, pe doamna Firea că lucrările pentru finalizarea acestei magistrale merg înainte, cu sau fără sprijinul dânsei și că darea în trafic a metroului, cu călători, se va face conform ultimelor termene asumate de către cei implicați. Interesul cetățenilor Bucureștiului este pentru mine mult mai important decât campania electorală în care se află unii sau alții”, a declarat ministrul Lucian Bode.

În replică, Primăria Capitalei a transmis un comunicat în care respingetoate acuzațiile.

”Primăria Capitalei respinge ferm afirmațiile lansate în spațiul public de Ministerul Transporturilor, care acuză pe nedrept STB că blochează
finalizarea lucrărilor la magistrala Drumul Taberei – Eroilor. Contrar celor prezentate de Ministerul Transporturilor, Societatea are toată deschiderea pentru susținerea proiectelor de infrastructură, finalizarea acestora fiind în beneficiul tuturor cetățenilor. STB SA nu poate fi învinuită pentru întârzierea lucrărilor la metrou, iar încercarea de a pasa vina pentru nefinalizarea acestora de către Metrorex ascunde propria incompetență”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, Metrorex a solicitat STB să suspende timp de 10 zile circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a realiza unele lucrări la suprafață.

Solicitarea poate fi onorată de STB în luna octombrie, atunci când are loc recepția pentru un nou lot de autobuze hibrid achiziționate de Primăria Capitalei. Demersul pentru suspendarea liniei de tramvai presupune alocarea a minim 42 de autobuze, ținând cont că este vorba despre o linie foarte solicitată, cu o capacitate de transport de aproximativ 200.000 de călători zilnic.

”În contextul pandemiei de coronavirus întregul parc circulant al STB SA este scos în traseu, astfel încât să ofere posibilitatea călătorilor să respecte distanțarea fizică. Mai mult, din informațiile comunicate de Metrorex reiese foarte clar că metroul poate fi pus în funcțiune pe noua magistrală și fără a întrerupe circulația tramvaielor pe linia 41. Reamintim faptul că Metrorex nu a dat curs solicitării noastre de a ne sincroniza lucrările ce ar afecta circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a reduce la maxim disconfortul celor care folosesc acest mijloc de transport”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Potrivit instituției, în anul 2019, linia de tramvai 41 a fost suspendată pe o perioada de două luni, timp în care Primăria Capitalei a derulat lucrări de construire a Pasajului Ciurel peste Șos. Virtuții și de reabilitare a Pasajului Grant.

”La acea dată, au fost trimise solicitări către reprezentanții Metrorex
pentru a executa lucrările de suprafață de la magistrala M5, în zona Drumul
Taberei, în intervalul respectiv. Metrorex nu a dat curs acelei solicitări
la momentul respectiv. Reiterăm faptul că interesul STB SA nu este acela de bloca proiectele menite să vină în ajutorul cetățenilor și Societatea consideră că prin eforturi conjugate pot fi găsite soluții fiabile pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură”, a mai transmis Primăria.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
primaria capitalei
metrou
magistrala m5