Ministrul Transporturilor: Uber nu este interzis. Am discutat cu reprezentanții platformelor electronice, lucrăm la o ordonanță

Ministrul Transporturilor: Uber nu este interzis. Am discutat cu reprezentanții platformelor electronice, lucrăm la o ordonanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2019

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat, joi, în timpul unei vizite pe un șantier în județul Prahova, că platformele de car-sharing de tip Uber nu au fost interzise prin lege, că sunt "supoziții" conform cărora șoferii acestor platforme vor fi amendați pentru practicarea transportului de persoane și că Guvernul lucrează la o ordonanță care să reglementeze activitatea firmelor de acest tip.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Uberul poate funcționa, nu este interzis. Cine a aruncat această marotă pe piață probabil că vrea să se folosească de ele în campania electorală. Noi am dat o ordonanță care combate pirateria, nu are nicio treabă cu platformele electronice, din contră, aceste platforme nu au fost reglementate de cinci ani de zile de către nimeni. Iată că acuma Guvernul PSD lucrează la o ordonanță împreună cu cei care dețin aceste platforme, am finalizat în proporție de 90 la sută ordonanța cu reglementarea Uber, Clever, Bolt", a afirmat Răzvan Cuc, potrivit News.ro.

Războiul taxi-Uber-Taxify-Clever: Noile reguli pentru transportul în regim de taxi sunt valabile de astăzi CITEȘTE ȘI Războiul taxi-Uber-Taxify-Clever: Noile reguli pentru transportul în regim de taxi sunt valabile de astăzi

El a catalogat drept "fake news total" știrile conform cărora platformele de tip Uber ar fi fost interzise prin lege.

"Eu am văzut că ei au și ieșit cu niște comunicate vizavi de șoferii care lucrează pentru ei și le-au spus să stea liniștiți, dar văd că asta nu se promovează în presă, se promovează doar faptul că Uberul ar fi fost interzis, deși nimeni nu a interzis Uberul, deci este un fake news total. Sunt supoziții că ei vor fi amendați, nu am văzut până acuma nimic să fie de așa natură. Deci, pe de o parte, Uberul nu este interzis, pe de altă parte Guvernul PSD reglementează această problemă", a adăugat ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc a precizat că s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții platformelor electronice de transport, a discutat cu aceștia, iar în perioada următoare va fi pusă în dezbatere publică ordonanța care reglementează activitatea acestor firme.

Astăzi a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență care modifică Legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie, iar șoferii care utilizează aplicațiile Uber, Bolt și Clever riscă amenzi și de 5.000 de lei.

OUG a intrat în vigoare după mai multe luni de proteste venite din partea taximetriștilor, în contextul în care a acuzat patformele de ridesharing precum Clever și Uber că ar funcționa ilegal. Ordonanța elimină sintagma "în mod repetat" din Legea privind transportul în regim de taxi, în urma presiunilor făcute de taximetriști.

Astfel, este suficient ca șoferii care utilizează Uber, Bolt sau Clever să fie prinși o sigură dată pentru a fi amendați. După adoptarea OUG, Executivul a dat asigurări că, în scurt timp, va fi reglementa și activitatea de ridesharing, dar această reglementare nu a apărut.

Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP) a transmis, la solicitarea News.ro, că a fost constituit un grup de lucru care lucrează la elaborarea unui proiect de act normativ în acest sens.

”După ședința Executivului din data de 29 martie 2019, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de act normativ privind reglementarea activității de transport de persoane intermediată prin platforme digitale. Grupul de lucru a fost compus din specialiști, la nivel tehnic, ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai Secretariatului General al Guvernului. Având în vedere complexitatea domeniului și necesitatea stabilirii unor soluții juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piață, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (inițiatorul acestui act normativ) și supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare”, a transmis MDRAP.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul transporturilor
răzvan cuc
uber