Nemulțumire la Sibiu pentru deschiderea aeroportului...din Brașov

Nemulțumire la Sibiu pentru deschiderea aeroportului...din Brașov
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2021

Deschiderea pregătită a Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav va însemna o concurență pentru Aeroportul Internațional din Sibiu (AIS) și nu numai, însă în cazul Sibiului va duce în primul rând la o creștere mai lentă, a declarat directorul general al aeroportului sibian, Marius Gîrdea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"O concurență va fi, dar trebuie să înceapă să opereze. (...) Eu estimez că creșterea va fi mai lentă", spune directorul general al AIS, Marius Gîrdea.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Potrivit directorului AIS, noul jucător așteptat să apară pe piața aeroporturilor din România, cel de la Ghimbav, lângă Brașov, va lua nu doar din pasagerii actualelor aeroporturi din Ardeal, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, dar mai ales de la București, scrie Agerpres.

"În logica în care o să îți mai apară un jucător în zona ta de lucru, de captare a pasagerilor, e clar că acela, dacă o să înceapă să proceseze pasageri, o să tragă de la Sibiu, de la Târgu Mureș, de la Cluj și de la București, pentru că, de fapt, oamenii din zona Brașov, eu cred că principalul lor aeroport de unde pleacă, este cel din București, care are rute multe, diversificate și pe celelalte rute care sunt și pe celelalte aeroporturi, au frecvențe nenumărate.

De exemplu, dacă stai în Brașov și ai vrea să pleci la Charleroi (Belgia), ai avea posibilitatea să pleci de la Sibiu, de două ori pe săptămână, iar de la București, zilnic, de două ori, deci te duci la București, că nu te duci să stai trei nopți la Bruxelles, că așa zboară avionul de la Sibiu. Așa că te poți duce la București, de unde pleci spre Bruxelles, ți-ai rezolvat problema și diseară ești acasă. Deci, creșterea va simți o atenuare (la Aeroportul Internațional din Sibiu n.r.), dar marja de joc este foarte mare", a arătat Marius Gîrdea.

În acest an, AIS a înregistrat o ușoară creștere față de 2020, primul an al pandemiei care a lovit puternic aviația, ceea ce îl face pe directorul general să spere că revenirea va continua și în 2022, unul din factori fiind ajutorul acordat unor operatori de către Consiliul Județean.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

"La momentul acesta suntem cu 5 % mai mult față de anul trecut, perioada ianuarie - octombrie, adică anul trecut, în perioada aceasta am avut 214.000 pasageri, anul acesta avem 225.000 pasageri. În perioada ianuarie - martie anul trecut, până să înceapă pandemia să se manifeste, am avut 112.000 de pasageri, iar anul acesta, 14.000. Creșterea de anul trecut a fost de fapt în primele trei luni, când nu a fost pandemie. Acum suntem într-o revenire destul de O.K. și cu ajutorul schemei de ajutor de la Consiliul Județean", a declarat Marius Gîrdea.

Pandemia a însemnat o scădere drastică a banilor încasați de către aeroportul sibian în 2020, însă există o revenire în 2021, în primele zece luni ale anului.

"Producția vândută pe care am avut-o în 2019 a fost la 16 milioane lei și un pic în perioada aceasta. Anul trecut, până la finalul lui octombrie, aveam 7 milioane de lei, anul acesta avem 6,8 milioane de lei", a spus Marius Ioan Gîrdea.

AIS se bazează pe câteva zboruri care leagă Sibiul de patru orașe din Germania, dar și pe o creștere a traficului după ce a crescut numărul de destinații de la 13 la 21. Foarte important a fost pentru Sibiu aducerea în martie a companiei low cost Ryanair.

"Sunt zborurile care erau de succes și înainte, cum este Munchen (Germania), Dortmund (Germania). Sus mai stă Memmingen (Germania) și Stuttgart (Germania). Creșteri mari avem și pentru că s-au deschis rute noi și este bine că a venit Ryanair, ceea ce este un element care echilibrează inclusiv raporturile între aeroport și operatorii aerieni", a subliniat Marius Gîrdea.

În prezent la Sibiu operează cinci companii aeriene, 21 de rute.

În 2022, directorul general al AIS mizează pe o revenire a traficului aerian nu doar la Sibiu, ci și în general. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroport sibiu