Nereguli la mai multe service-uri și dealeri auto din întreaga țară

Nereguli la mai multe service-uri și dealeri auto din întreaga țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2020

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, miercuri seară, că a făcut verificări la 386 de service-uri auto, descoperind nereguli la mai mult de o treime dintre ele. S-au dat 123 de amenzi, în valoare de aproape 500.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”În perioada 15-19.06.2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat ample acțiuni de control, la nivelul întregii țări, referitoare la respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor la service-urile auto și la comercializarea/promovarea autoturismelor și pieselor auto în cadrul spațiilor aferente showroom-urilor. Astfel, din rezultatele centralizate până în acest moment, au fost controlați  386 operatori economici,  constatându-se abateri la mai mult de o treime dintre aceștia”, a anunțat, miercuri seară, ANPC, printr-un comunicat de presă.

INFOGRAFIC România - cea mai mică scădere din UE pe piața de vehicule comerciale ușoare CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România - cea mai mică scădere din UE pe piața de vehicule comerciale ușoare

Comisarii ANPC au dispus aplicarea a 134 avertismente și 123 amenzi contravenționale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei, scrie News.ro.

Comisarii au constatat practici incorecte - constrângea consumatorilor să accepte condițiile contractuale, respectiv a renunțării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului și anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparație aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparație. Acest tip de neregulă s-a constatat în județele Caraș Severin și Timiș.

Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București.

O altă neregulă identificată a fost ”prestarea serviciilor de reparații auto fără prezentarea informațiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru,  folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate”, în județele: Mehedinți, Arad, Caraș Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea și Harghita.

Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București.

De asemenea, s-a constatat nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj și Bihor, dar și lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb, în județele: Hunedoara, Argeș, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Brașov, Mehedinți.

Altă neregulă a fost afișarea tarifelor fără să conțină TVA conform legii, în județele: Neamț, Iași, Mureș, Covasna, Sibiu, Satu Mare și Sălaj.

De asemenea, s-au găsit condiții insalubre de lucru și depozitare, în județul Sălaj.

”ANPC continuă analiza și centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor și dealer-ilor auto, la nivel national, și îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piața pentru a verifica modul în care operatorii economici le respectă drepturile, în timpul actului comercial”, a transmis ANPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
service auto
anpc