Nissan a reintrat într-o perioadă mai puțin fastă

Nissan a reintrat într-o perioadă mai puțin fastă

Foto dreamstime.com

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 1 aug 2022

Nissan a reintrat într-o perioadă mai puțin fastă, ca urmare a declinului pronunțat al vânzărilor din ultimul trimestru. Principalul factor care a afectat compania este evoluția pieței auto din China, pe care japonezii se bazează într-o măsură destul de mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Performanțele Nissan din primul trimestru al anului fiscal început la 1 aprilie se înscriu, în linii mari, în tendințele întregii industrii, cu mențiunea că profilul gamei Nissan nu permite obținerea de profituri la fel de mari precum în cazul altor constructori, cum sunt cei premium din Europa. În același timp, expunerea importantă pe piața din China a determinat o scădere a profiturilor companiei în intervalul aprilie – iunie, deși veniturile obținute din vânzări au crescut.

VIDEO Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis circulației CITEȘTE ȘI VIDEO Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis circulației

Nissan a obținut 2,13 trilioane de yeni (14,3 miliarde euro) în trimestrul 1 al anului fiscal, acesta fiind mai mare cu 130 de miliarde yeni față de anul trecut, adică o creștere de peste 6 procente, la vânzări în scădere în iunie și pe întreg semestrul. De la începutul acestui an calendaristic, Nissan a vândut 1,67 milioane de vehicule, cu 24% mai puține decât anul anterior, pierderea fiind de circa 500.000 de vehicule.

Nissan a continuat să genereze profit operațional și în aceste condiții, însă acesta a scăzut cu 14% față de anul anterior, la un nivel de 65 miliarde yeni (473 milioane euro), în trimestrul 1, o scădere de 0,8 puncte a marjei operaționale, care a ajuns la 3%.

VIDEO Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis circulației CITEȘTE ȘI VIDEO Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis circulației

Profitul net a scăzut dramatic cu aproape 70%, la 47 de miliarde yeni, de la aproape 115 miliarde anul trecut.

Situația cea mai gravă a fost în SUA, unde scăderea vânzărilor a fost de 35%, la 247.000 de unități, și în Europa, cu un declin de 25%, la 68.000 de unități. Cea mai mare piață a mărcii, China, a scăzut cu 15%, la aproape 300.000 de unități, cauza principală fiind carantina Covid-19, instituită de autorități.

Makido Uchida, CEO al Nissan, a spus că mediul de afaceri a fost unul mai provocator decât se anticipase. „Credem că progresul Nissan în acest context este dovada că afacerea Nissan s-a întărit prin planul de transformare NEXT, și că ne schimbăm într-o structură de profit care este mult mai rezilientă împotriva factorilor externi”. Țintele financiare ale companiei pentru finalul acestui an fiscal nu au fost modificate, cu un profit operațional ușor mai mare decât în anul anterior și cu un profit net în scădere, în special din cauza creșterilor prețurilor materiilor prime. Vânzările ar trebui să crească cu 3,2 procente, la 4 milioane de unități, și veniturile totale să avanseze cu 19 procente, la 10 trilioane de yeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan rezultate
profit nissan
renault nissan
alianta renault nissan