Nissan colaborează cu NASA în domeniul mașinilor autonome

Nissan colaborează cu NASA în domeniul mașinilor autonome
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 ian 2017

Producătorul auto japonez Nissan colaborează cu NASA în domeniul mașinilor autonome, pentru a grăbi adoptarea acestora, a anunțat CEO-ul companie, Carlos Ghosn, la Consumer Electronics Show (CES) 2017, informează Wired și Business Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ghosn a afirmat că lucrează la un sistem numit Seamless Autonomous Mobility (SAM), bazat pe tehnologii furnizate de NASA, care stabilește cu ajutorul inteligenței artificiale dacă intervenția umană este necesară în diferite situații.

Cu ajutorul acestui sistem mașinile fără șofer ar putea apela, în situații critice, la intervenția umană de la distanță,  folosind sistemul care a permis controlarea vehiculelor Rover, numite Spirit și Opportunity, în timpul misiunii NASA pe Marte. Astfel, chiar dacă pasagerii mașinii sunt neatenți sau nu au permis de conducere, automobilul va anunța echipe speciale în situația în care se află în impas. Cu ajutorul senzorilor și camerelor, mașina va trimite către un centru de asistență toate informațiile necesare, urmând să primească instrucțiuni.

În prezent, Nissan testează o flotă de automobile Leaf autonome la o facilitate a NASA din California.

Potrivit Wired, și alte companii analizează soluții pentru controlarea de la distanță a mașinilor autonome în situații excepționale.

“Va fi extrem de important (un sistem de intervenție de la distanță – n.red). Chiar și o mașină care se descurcă în aproape orice situație va avea momente de impas, cum ar fi situația în care este lovită de un alt automobil. În această situație, o persoană trebuie să decidă ce trebuie făcut”, spune Karl Iagnemm, CEO la startup-ul din domeniul mașinilor autonome Tonomy.

Ford renunță la o investiție majoră în Mexic după criticile lui Trump CITEȘTE ȘI Ford renunță la o investiție majoră în Mexic după criticile lui Trump

Potrivit unei purtătoare de cuvânt, și Google a analizat soluții care să permită intervenția umană în anumite situații, care se dovedesc prea dificile pentru mașinile autonome.

Evident, transmiterea unor instrucțiuni de la distanță nu este o soluție prea bună pentru evitarea accidentelor sau pentru situații care necesită intervenția rapidă. Însă, un astfel de sistem este util în cazul în care mașina se află într-o situație atipică, cum ar fi un drum în construcție, parțial blocat, în care un lucrător semnalizează că este în regulă ca automobilul să circule pe partea străzii pe care în mod normal nu ar avea voie. Totodată, sistemul s-ar asigura că mașina nu se oprește dacă întâmpină o situație excepțională.

Pe lângă colaborarea cu NASA, Nissan a anunțat la CES că următoarea generația a modelului Leaf, a căruia dată de lansare nu este cunoscută, va fi echipată cu sistemul ProPilot dezvoltat de companie, care permite mașinilor să se deplaseze singure în anumite condiții de trafic.

viewscnt
Afla mai multe despre
fara sofer
nissan
nasa
masini autonome
leaf
ces
sam
auto