Japonia apără Toyota, după ce Trump a avertizat că va impune taxe vamale automobilelor fabricate în Mexic

Japonia apără Toyota, după ce Trump a avertizat că va impune taxe vamale automobilelor fabricate în Mexic
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2017

Guvernul Japoniei a apărat vineri Toyota Motor, ca fiind ”un cetășean corporativ important” al Statelor Unite, după ce președintele ales Donald Trump a criticat compania și a avertizat că îi va impune taxe vamale pentru automobilele fabricate în Mexic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trump a criticat în repetate rânduri companiile americane pentru că se folosesc de fabricile cu costuri reduse din străinătate în detrimentul locurilor de muncă din SUA. El a avertizat și producătorii auto americani, respectiv General Motors, dar și Ford, care în această săptămână a renunțat la un plan de construcție a unei fabrici de 1,6 miliarde de dolari în Mexic, scrie News.ro.

Joi seară Trump a avertizat și Toyota, acesta fiind primul atac împotriva unui producător auto străin.

”Toyota Motor a anunțat că va construi o nouă fabrică în Baja, Mexic, pentru a fabrica automobile Corola destinate pieței americane. Nici vorbă” Construiți fabrica în SUA, sau veți plăti o taxă vamală mare”, a scris Trump pe Twitter.

Acțiunile Toyota au scăzut cu peste 3% în urma mesajului, dar și-au revenit ulterior, în timp ce titlurile Honda Motor și Nissan Motor au coborât cu circa 2%, chiar dacă guvernul japonez și analiștii au încercat să atenueze atacul.

Membri ai guvernului de la Tokyo au spus că Toyota este ”un cetățean corporativ important” al Statelor Unite, subliniind contribuția companiilor japoneze la piața americană a muncii.

”Credem că impactul asupra performanțelor afacerilor este limitat. Expunerea Toyota la Mexic este limitată”, a spus într-o notă adresată clienților Akira Kishimoto, analist la JP Morgan.

EXCLUSIV Documentul Guvernului: Vânzările de case și terenuri, scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 lei. Altfel, impozit 3% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Documentul Guvernului: Vânzările de case și terenuri, scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 lei. Altfel, impozit 3%

El a adăugat că și în cazul extrem, al unor taxe vamale de 20%, acestea ar avea un impact de circa 6% asupra profitului operațional.

Trump a avertizat că va impune o taxă vamală de 35% automobilelor importate din Mexic.

Toyota este doar una dintre companiile auto cu operațiuni în Mexic, unde are o fabrică de asamblare la Baja California. Acolo produce camioneta pick-up Tacoma și ar putea crește producția.

Trump a confundat fabrica din Baja cu proiectul unei fabrici de 1 miliard de dolari în Guanajuato, unde construcția a început în noiembrie, la câteva zile după alegerile președințiale americane.

Fabrica Guanajuato va construi automobile Corolla și va avea o capacitate de 200.000 de vehicule, când va începe activitatea în 2019, producția urmând să fie transferată din Canada.

Baja produce circa 100.000 de camionete pe an. Toyota a anunțat în septembrie că intenționează să crească producția cu peste 60.000 de unități pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
trump