Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a redus luni prețurile atât la benzină, cât și la motorină cu 10 bani pe litru, de la introducerea reducerii de 50 de bani convenită de Guvern și companii la începutul lunii iulie carburanții ieftinindu-se cu aproximativ un leu în stațiile Petrom, ca și în cele OMV.
Dacă pe 1 iulie Petrom practica, potrivit Consiliului Concurenței, un preț mediu de 8,62 lei/l la benzina standard și unul de 9,19 lei/l la motorina standard, luni acestea puteau fi cumpărate, după aplicarea reducerii de 50 de bani, în stațiile din Bucurști cu 7,54-7,61 lei/l, respectiv 8,21-8,24 lei/l.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Similar, în cazul carburanților comercializați în stațiile OMV: dacă la începutul lunii iulie, benzina standard costa în medie 8,69 lei/l, iar motorina 9,26 lei/l, luni acestea coborâseră la 7,66-7,69 lei/l, respectiv 8,29-8,32 lei/l.
Evoluția prețului benzinei standard la principalele stații din capitală
Și celelalte companii probabil că vor efectua ieftiniri, mai ales că MOL și Rompetrol au rămas cu prețurile la nivelul celor de miercurea trecută, perioada în care OMV Petrom a efectuat 2 reduceri de prețuri, una de 3 bani la benzină vineri, și cea de luni de 10 bani/l atât la benzină, cât și la motorină.
CITEȘTE ȘI VIDEO Grindeanu: Dacă-mi arată cineva un urs în Banat, îmi dau demisiaLukoil a ieftinit cu 12 bani/l benzina și cu 10 bani/l motorina față de prețurile înregistrate miercurea trecută, acestea putând fi achiziționate luni la prețuri de 7,65-7,70 lei/l, respectiv 8,33-8,36 lei/l, după aplicarea reducerii de 50 de bani.
Evoluția prețului motorinei standard la principalele stații din capitală
Prețul internațional al petrolului Brent, de referință pe piața europeană, a urcat luni dimineață la 95,5 dolari/baril (+0,58%), cu 2 dolari peste nivelul minim, dar și cu 6,5 euro sub cel maxim atinse săptămâna trecută.
Scăderea cererii autohtone de carburanți ar putea explicația evoluției prețurilor din ultima lună. Consumul de combustibili a avut în acest an o evoluție surprinzătoare. Astfel, în perioada ianuarie-martie, consumul de carburanți a crescut cu 7% în pofida faptului că în această perioadă s-a înregistrat cea mai mare parte a majorărilor de preț.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Aeroportul Băneasa - redeschis după o pauză de 9 ani. Trei companii vor deja să își mute curselePrețul la pompă crescuse până la finalul lunii martie cu 28% (sau 1,75 lei/l) la benzina standard și cu 37% (sau 2,25 lei/l) la motorina standard. În trimestrul următor, prețurile carburanților au crescut doar cu aproximativ 50 de bani (creștere anulată în ultima lună de reducerea convenită de companii cu guvern) și, cu toate acestea, consumul nu a mai crescut, ci s-a redus cu 2%.
Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultima săptămână (Sursa: Investing.com)
În prezent, în urma aplicării reducerii de 50 de bani, prețurile la pompă se situează aproximativ la nivelul celor de la începutul lunii aprilie.
Până recent, situația pe piața carburanților a fost tensionată în regiune, unde cererea de combustibili este alimentată de cea din Ucraina, iar oferta este afectată de închiderea a celor mai importante rafinării din zonă, cea temporară a MOL, din Ungaria, cu o capacitate anuală de 8 milioane tone, și cea de durată a OMV de lângă Viena, cu o capacitate de procesare de 10 milioane tone anual, de 2,5 ori peste cea a Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV în România).
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță că s-au depus șase oferte pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Cine sunt ofertanțiiFuncționarea rafinăriei austriece la 20% din capacitate până în luna septembrie va aduce pierderi de 200 de milioane euro companiei austriece.
Guvernul austriac a decis să apeleze încă o dată la rezervele strategice pentru a evita o penurie. Importul de carburanți, inclusiv din România, nu au fost suficiente pentru ca mai multe stații din Austria să nu rămână fără motorină în urma accidentului de la începutul lunii iunie, în urma căruia 80% din capacitatea de procesare a rafinăriei Schwechat a devenit indisponibilă cel puțin până în luna septembrie.
Potrivit șefului diviziei Downstream Oil a OMV Petrom, Radu Căprău, compania din România a exportat în această perioadă în Austria produse semifinite și volume de benzină pe care de obicei le exporta în regiunea Mării Negre.
În ultima lună, stațiile din Viena au fost alimentate inclusiv cu carburanți aduși pe Rin din portul olandez Rotterdam, importurile din estul Austriei fiind afectate de situația tensionată de pe piața ungară, unde cererea este susținută de plafonarea prețului, iar oferta diminuată de oprirea rafinăriei Dunărea. Barjele cu carburanți destinați pieței austriece au parcurs astfel peste 1.500 km.
În plus, prețul transportului unei tone de combustibil pe Rin a crescut de 6 ori, de la 20 de euro la începutul lunii iunie, la 118 euro la începutul lunii august.