Ziua și ieftinirea. 3 companii au redus miercuri prețurile carburanților cu peste 10 bani. La cât au ajuns prețurile

Ziua și ieftinirea. 3 companii au redus miercuri prețurile carburanților cu peste 10 bani. La cât au ajuns prețurile
scris 3 aug 2022

Dacă în prima jumătate a anului nu exista săptămână, dacă nu chiar zi, fără o scumpire a carburanților, de o lună situația s-a schimbat radical. Miercuri, OMV Petrom a efectuat o a doua ieftinire consecutivă, de 10 bani/l atât la benzină, cât și la motorină, în timp ce MOL a redus prețurile cu numai puțin de 15 bani la motorină și cu 11 bani la benzină, iar Rompetrol cu 14 bani la motorină și cu 10 bani la benzină.

De la 1 iulie, data la care a intrat în vigoare reducerea de 50 de bani/l convenită de guvern și companii, prețul la pompă al benzinei a scăzut cu aproximativ 92 de bani, iar cel al motorinei cu 87 bani, reprezentând o reducere de 11%, în cazul benzinei standard și de 8,5% în cazul motorinei standard.

OMV Petrom, care a profitat de explozia prețurilor la carburanți și are o marjă de rafinare record, va începe plata către acționari a unui dividend special CITEȘTE ȘI OMV Petrom, care a profitat de explozia prețurilor la carburanți și are o marjă de rafinare record, va începe plata către acționari a unui dividend special

Prețul internațional al petrolului Brent, de referință pe piața europeană, a coborât marți dimineață la nivelul din urmă cu o săptămână, de 99,1 dolari/baril, după ce vineri atinsese un nivel de 106,3 dolari/baril.

În urma ieftinirilor de marți, un litru de benzină standard se poate cumpăra cu 7,67-7,74 lei/l în stațiile Petrom din capitală și cu 7,79-7,82 lei/l în cele OMV, în timp ce un litru de motorină costă 8,31-8,34 lei/l în stațiile Petrom și 8,39-8,42 lei/l în cele OMV. Prețurile cuprind și ieftinirea de 50 de bani/l convenite de guvern cu companii, care suportă doar jumătate din aceasta.

Grindeanu vrea să transfere metroul la Primăria Capitalei: De ce să plătească un moldovean transportul în comun din București? Nicușor Dan: PSD e în continuare un partid anti-București CITEȘTE ȘI Grindeanu vrea să transfere metroul la Primăria Capitalei: De ce să plătească un moldovean transportul în comun din București? Nicușor Dan: PSD e în continuare un partid anti-București

Și companiile concurente ale OMV Petrom au ieftinit miercuri carburanții.

Cea mai mare reducere de preț a fost efectuată de MOL, care a micșorat prețul motorinei cu 15 bani, iar cel al benzinei cu 11 bani, noile prețuri la produsele standard comercializate în capitală fiind de 8,38-8,44 lei/l în cazul motorinei și de 7,78-7,85 lei/l în cazul benzinei.

Rompetrol a ieftinit motorina cu 14 bani, iar benzina cu 10 bani, prețurile de miercuri în stațiile companiei din capitală fiind de 8,38-8,43 lei/l, respectiv 7,78-7,83 lei/l.

Lukoil ieftinit, la rândul său motorina cu 4 bani și benzina cu 2 bani, prețurile acestora coborând la 8,43-8,47 lei/l, respectiv 7,77-7,82 lei/l.

Nicușor Dan anunță că s-au depus șase oferte pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Cine sunt ofertanții CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță că s-au depus șase oferte pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Cine sunt ofertanții

Scăderea cererii autohtone de carburanți ar putea explicația evoluției prețurilor din ultima lună. Consumul de combustibili a avut în acest an o evoluție surprinzătoare. Astfel, în perioada ianuarie-martie, consumul de carburanți a crescut cu 7% în pofida faptului că în această perioadă s-a înregistrat cea mai mare parte a majorărilor de preț.

Prețul la pompă crescuse până la finalul lunii martie cu 28% (sau 1,75 lei/l) la benzina standard și cu 37% (sau 2,25 lei/l) la motorina standard. În trimestrul următor, prețurile carburanților au crescut doar cu aproximativ 50 de bani (creștere anulată în ultima lună de reducerea convenită de companii cu guvern) și, cu toate acestea, consumul nu a mai crescut, ci s-a redus cu 2%.

În prezent, în urma aplicării reducerii de 50 de bani, prețurile la pompă se situează aproximativ la nivelul celor de la începutul lunii aprilie.

FOTO Toyota investește în baterii interschimbabile pentru vehicule comerciale CITEȘTE ȘI FOTO Toyota investește în baterii interschimbabile pentru vehicule comerciale

Până recent, situația pe piața carburanților a fost tensionată din regiune, unde cererea de combustibili este alimentată de cea din Ucraina, iar oferta afectată de închiderea a celor mai importante rafinării din zonă, cea temporară a MOL, din Ungaria, cu o capacitate anuală de 8 milioane tone, și cea de durată a OMV de lângă Viena, cu o capacitate de procesare de 10 milioane tone anual, de 2,5 ori peste cea a Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV în România).

Funcționarea rafinăriei austriece la 20% din capacitate până în luna septembrie va aduce pierderi de 200 de milioane euro companiei austriece.

Guvernul austriac a decis să apeleze încă o dată la rezervele strategice pentru a evita o penurie. Importul de carburanți, inclusiv din România, nu au fost suficiente pentru ca mai multe stații din Austria să nu rămână fără motorină în urma accidentului de la începutul lunii iunie, în urma căruia 80% din capacitatea de procesare a rafinăriei Schwechat a devenit indisponibilă cel puțin până în luna septembrie.

Potrivit șefului diviziei Downstream Oil a OMV Petrom, Radu Căprău, compania din România a exportat în această perioadă în Austria produse semifinite și volume de benzină pe care de obicei le exporta în regiunea Mării Negre.

În ultima lună, stațiile din Viena au fost alimentate inclusiv cu carburanți aduși pe Rin și Dunăre din portul olandez Rotterdam, importurile din estul Austriei fiind afectate de situația tensionată de pe piața ungară, unde cererea este susținută de plafonarea prețului, iar oferta diminuată de oprirea rafinăriei Dunărea. Barjele cu carburanți destinați pieței austriece au parcurs astfel peste 1.500 km, pe Rin și Dunăre.
viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret
omv
petrom
mol
lukoil
rompetrol
ieftiniri