Porsche a anunțat oficial creșterea participației la Rimac Automobili, fără să implice pentru moment marca Bugatti

Porsche a anunțat oficial creșterea participației la Rimac Automobili, fără să implice pentru moment marca Bugatti

Mate Rimac

scris 8 mar 2021

Consiliul de Supervizare al Porsche AG a aprobat majorarea participației pe care compania o deține în cadrul Rimac Automobili, companie care produce o serie de componente pentru vehicule electrice.

Tranzacția prin care Porsche își mărește pachetul de acțiuni pe care îl deține la Rimac Automobili a fost aprobată de Consiliul de Supervizare al Porsche AG, constructorul german de automobile sport. Astfel, pentru suma de 70 de milioane de euro, Porsche va primi alte 9 procente, și de la 15% urcă la 24% din Rimac. Porsche nu va deține controlul asupra companiei. Constructorul german a investit în Rimac în alte două etape, respectiv 10% în 2018, în 2019 ajungând la 15%. Rimac mai are printre investitori și alte companii auto, dar în procente mai mici.

Potrivit descrierii oficiale, Rimac dezvoltă și produce componente de înaltă tehnologie pentru electromobilitate, inclusiv propulsoare performante și sisteme de baterii. De asemenea, produce super-mașini sport alimentate electric.

„Rimac este excelent poziționat în soluții prototip și de serie mică”, spune Lutz Meschke, vicepreședinte și membru al Consiliului de Administrație pentru finanțe și IT la Porsche AG. „Mate Rimac și echipa sa sunt parteneri importanți, mai ales atunci când vine vorba să ne sprijine la dezvoltarea componentelor. Rimac este pe cale să devină furnizor de nivel 1 pentru Porsche și alți producători din segmentul de înaltă tehnologie. Porsche a plasat deja primele sale comenzi la Rimac pentru dezvoltarea de componente de serie inovatoare”, spune Meschke.

Informațiile apărute pe piață referitor la posibilitatea cedării mărcii Bugatti celor de la Rima, în schimbul controlului, au fost confirmate de Oliver Blume, CEO al Porsche, care are în subordine și marca Bugatti. „La momentul acesta există deliberări intense despre cum poate fi dezvoltat Bugatti în cea mai bună variantă. Rimac ar putea juca un rol aici, deoarece mărcile se potrivesc din punct de vedere tehnologic”, a declarat Oliver Blume într-un interviu publicat de Automobilwoche. „Sunt diferite scenarii cu diferite structuri. Cred că această chestiune va fi decisă de grup în prima jumătate a anului”.

FOTO VW a publicat prima imagine cu Project Trinity. „Va fi mașina timpului.” CITEȘTE ȘI FOTO VW a publicat prima imagine cu Project Trinity. „Va fi mașina timpului.”

Deocamdată însă nu se face referire la marca Bugatti, fiind posibilă o nouă tranzacție în lunile următoare. Deocamdată, cei de la Porsche spune că investiția este una care confirmă. „Investiția noastră în Rimac s-a dovedit a fi absolut corectă”, spune Meschke. „Valoarea a crescut de multe ori peste investiția noastră inițială. Compania s-a dezvoltat foarte bine din punct de vedere tehnologic. Ne extindem cooperarea pas cu pas și, de asemenea, beneficiem de puterea Rimac în inovație".

La rândul său, fondatorul companiei, Mate Rimac, salută faptul că Porsche își consolidează angajamentul. "Porsche este, din 2018, un mare susținător al companiei noastre și a fost întotdeauna a fost un privilegiu ca una dintre cele mai emblematice mărci de mașini sport din lume să facă parte din Rimac ”, spune el. „Suntem mândri să lucrăm împreună la noi produse electrificate interesante. Deoarece mulți producători de autoturisme din întreaga lume sunt clienți Rimac, este important, atât pentru Rimac, cât și pentru Porsche, să rămânem o afacere complet independentă. Parteneriatul cu Porsche ajută compania să se dezvolte și să crească, fapt benefic pentru toți clienții noștri."

Mate Rimac a fondat compania în 2009, la vârsta de 21 de ani, având viziunea a unei mașini electrice super-sport. În prezent, Rimac are sediul în Sveta Nedelja, lângă Zagreb, și aproape 1.000 de angajați. Rimac proiectează, dezvoltă și produce hypercar-uri electrice cu până la 2.000 CP și o viteză maximă de peste 400 km/h. Compania furnizează, de asemenea, tehnologii și sisteme mai multor producători renumiți de mașini electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
rimac
porsche
mate rimac
investitie porsche rimac
bugatti