Vânzările mărcii premium Porsche au scăzut în prima jumătate de an cu circa 10.000 de autoturisme, jumătate din acest declin fiind generat de piața de origine, Germania. Singura piață cu creștere a fost America de Nord.
Porsche a vândut în primele șase luni ale acestui an 146.391 autoturisme, ceea ce înseamnă un minus de aproape 10.000 de vehicule raportat la nivelul din 2024, echivalentul unei scăderi de 6 procente. Cifra nu relevă decât parțial situația reală a mărcii la nivel global, pentru că sunt vizibile în datele companiei contraste mari între piețe.
America de Nord a fost la un pas să devină cea mai mare piață a mărcii, o evoluție majoră în raport cu China și Europa. Cu un total de 43.577 vehicule vândute, SUA și Canada au adus un plus important în economia vânzărilor Porsche de circa 4.000 de vehicule, reprezentând o creștere de 10 procente față de nivelul de anul trecut.
De cealaltă parte a globului, China a venit cu o nouă scădere substanțială, -28%, reprezentând alte circa 8.000 de mașini în minus, la un volum total de 21.302 vehicule vândute, după declinul din anul anterior.
În același timp, Europa fără Germania a atras un volum de vânzări de 35.381 de vehicule, cu circa 3.000 mai puțin decât anul trecut, reprezentând un declin de -8%. La rândul ei, Germania a avut un puternic recul al vânzărilor Porsche, cu 15.973 unități vândute, cu aproape 5.000 de mașini mai puțin față de 2024, procentul declinului find de -23%, aproape cât cel din China. În total, Europa a reușit să rămână cea mai mare piață a Porsche, cu 51.354 unități.
Constructorul german de mașini sport susține că a reușit să obțină o creștere de 14,5% a vânzărilor de mașini electrificate, BEV și hibrid, cel mai mare câștig fiind cel al modelului Macan, care în Europa a rămas fără propulsie cu combustie, dar a înregistrat un avans de 15% al livrărilor.
La finalul celor șase luni, ponderea modelelor electrice a urcat la 23,5%, o valoare foarte bună în perspectiva țintelor de emisii CAFE, alte 12,6% fiind mașini cu motorizare PHEV.
„Macan complet electric are o contribuție semnificativă la proporția noastră de mașini electrificate”, a declarat Matthias Becker, noul direcotr de vânzări și marketing al Porsche AG. „În general, am reușit să menținem volumele de vânzări stabile și echilibrate în toate regiunile de vânzări, în ciuda provocărilor geopolitice actuale. Clienții noștri continuă să acorde o mare valoare vehiculelor individualizate și vom continua să ne extindem ofertele în acest domeniu”.

Modelul Macan a redevenit cel mai vândut model al Porsche, odată cu startul vânzărilor generației electrice, simultan cu livrările modelului termic pe piețele non-europene. În total, 25.884 unități au fost electrice, adică 60% din total, restul de 19.253 unități fiind cu motor cu combustie. O evoluție bună, cu o creștere de 13% a avut și Panamera.
Modelul iconic 911 a avut o nouă scădere, de 9 procente, cu un volum de 25.608 unități, rezultatul fiind pus pe seama schimbării de generații. Și familia 718 a avut scăderi, de 12 procente, la fel și primul model electric al mărcii, Taycan (-6%). Nu în ultimul rând, SUV-ul Cayenne s-a confruntat cu o scădere puternică, -23%, cu un volum de 41.873.
Matthias Becker se așteaptă ca a doua jumătate a anului să rămână „provocatoare” și susține că intenționează să echilibreze mai bine cererea cu oferta.
La începutul acestui an, pe fondul scăderilor din 2024 și a previziunilor pesimiste pentru 2025, conducerea Porsche a fost schimbată, fiind înlocuiți directorii de finanțe și de vânzări/marketing, ulterior fiind înlocuiți o bună parte din echipele noilor directori. Singurul rămas în funcție din top management este Oliver Blume, CEO-ul Porsche, care conduce și VW Group.