Prima sancțiune în industria aviației din România - Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj, amendat pentru abuz de poziție dominantă

Prima sancțiune în industria aviației din România - Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj, amendat pentru abuz de poziție dominantă
scris 4 mai 2020

Consiliul Concurenței a amendat Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj pentru abuz de poziție dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei ar fi refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară, încălcând astfel atât Legea Concurenței, cât și Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Aceasta este prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.

Warren Buffett: Berkshire Hathaway și-a vândut participațiile deținute la cei mai mari patru operatori aerieni americani CITEȘTE ȘI Warren Buffett: Berkshire Hathaway și-a vândut participațiile deținute la cei mai mari patru operatori aerieni americani

Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services, singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România.

Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Romanian Airport Services este o companie românească de handling ce activează pe zece Aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave. 

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este o regie autonomă ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj și a înregistrat în anul 2019 un trafic de aproximativ 2.920.000 de pasageri, fiind al doilea cel mai mare aeroport din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroportul internațional avram iancu cluj
consiliul concurenței