Producătorul de baterii Northvolt a atras peste un miliard de euro de la investitori

Producătorul de baterii Northvolt a atras peste un miliard de euro de la investitori
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 aug 2023

Cea mai recentă rudă de vânzare de obligațiuni convertibile lansată de compania suedeză Northvolt a adus alte circa 1,1 miliarde euro ce vor fi folosite pentru extinderea producției de baterii în Europa și America de Nord. Printre investitori se numără VW și BlackRock.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai cunoscut producător de baterii din Europa, Northvolt, cu angajamente semnate cu VW, BMW sau Volvo, a reușit să atragă noi fonduri într-o extindere a obligațiunii convertibile lansată în urmă cu un an. Investment Management Corporation of Ontario (IMCO), BlackRock și Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments), precum și partenerul financiar OMERS, sunt cei mai mari investitori anunțați.

FOTO Au început primele probe la Pasajul Doamna Ghica. Opt autoutilitare de mare tonaj urcate în diferite puncte CITEȘTE ȘI FOTO Au început primele probe la Pasajul Doamna Ghica. Opt autoutilitare de mare tonaj urcate în diferite puncte

Peter Carlsson, co-fondator și CEO Northvolt: „Sunt mândru să văd efortul nostru continuu fiind recunoscut de investitori, deoarece primim un interes semnificativ de la piețele de capital pentru a ne susține misiunea. Angajamentul față de decarbonizarea globală este puternic, iar aceste repere ne consolidează poziția de a răspunde cererii masive de soluții durabile pentru baterii atât în ​​Europa, cât și în America de Nord.”

În total, investițiile acestei runde lansată încă de acum un an a adunat 2,3 miliarde de dolari de la Goldman Sachs Asset Management, AP 1-4 Funds, Folksam Group, ATP, Volkswagen Group, AMF, Ava Investors, IMAS Foundation, Baillie Gifford , Swedbank Robur, PCS Holding, Olympia Group, TM Capital, Compagnia di San Paolo prin Fondaco Growth, East Innovate, ADQ, GIC, Chow Tai Fook Enterprises (CTFE) și J. Safra Sarasin. Cu această majorare de capital, Northvolt și-a asigurat peste 9 miliarde de dolari în capitaluri proprii și datorii pentru a livra comenzi de peste 55 de miliarde de dolari de la clienții cheie, inclusiv BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars și Volkswagen Group, care este și cel mai mare acționar al Northvolt, în urma investițiilor realizate de-a lungul timpului.

Alexander Hartman, CFO Northvolt: „Am găsit un grup de investitori hotărâți care înțeleg atât nevoia urgentă, cât și potențialul financiar masiv pentru a permite electrificarea rapidă a societății. Cu toate acestea, există un drum lung de urmat dacă Europa și America de Nord vor să-și atingă potențialul maxim ca lideri ai tranziției energetice. Pentru a crea o cale pentru încălzirea globală sub 1,5°C, atât sectorul privat, cât și cel public trebuie să mobilizeze resurse la o scară fără precedent.”

Celulele de baterii marca Northvolt sunt proiectate și dezvoltate la Northvolt Labs din Västerås, Suedia, și Northvolt Cuberg din San Leandro, California, SUA. Producția de celule de baterie este realizată la gigafabrica Northvolt Ett, din Skellefteå, Suedia, căreia i se va alătura o fabrică de reciclare, care urmează să înceapă operațiunile în cursul acestui an. Sunt în curs de dezvoltare proiecte suplimentare în Suedia, Germania și Portugalia.

Brandul chinezesc MG a depășit Tesla, în Europa. O amenințare tot mai mare CITEȘTE ȘI Brandul chinezesc MG a depășit Tesla, în Europa. O amenințare tot mai mare

Pe de altă parte, compania anunță că divizia Northvolt Dwa a început deja producția sistemelor de stocare a energiei în Gdansk, Polonia, extinzându-și astfel linia de producție de baterii, pusă pe picioare în 2019, primele livrări fiind așteptate în cursul acestui an.

Northvolt a fost fondată în 2016 de Peter Carlsson, fost angajat Tesla, conturându-se într-unul dintre cele mai de succes start-up-uri din zona de producție de baterii.

viewscnt
Afla mai multe despre
northvolt
fabrica baterii
investitii baterii