Proiect: Șoferii care nu au fost sancționați 1 an vor primi un bonus și vor putea scăpa de suspendarea permisului

Proiect: Șoferii care nu au fost sancționați 1 an vor primi un bonus și vor putea scăpa de suspendarea permisului
scris 25 feb 2018

Șoferii care nu acumulează niciun punct de penalizare în decursul unui an calendaristic vor primi puncte de bonus, astfel încât acestora nu le va mai fi suspendat dreptul de conducere dacă au cumulat 15 puncte de penalizare anul următor, prevede un proiect legislativ.

În prezent, în cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o mașină este suspendat pentru 30 de zile, cu reținerea permisului de conducere.

Inițiatorii legii arată că s-au inspirat din legislația altor state din Uniunea Europeană, unde conducătorilor auto care nu acumulează niciun punct de penalizare le sunt acordate în schimb puncte bonus.

STUDIU Șoferii nu mai dau vina pe infrastructură pentru nesiguranța din circulație, ci pe comportamentul colegilor de trafic CITEȘTE ȘI STUDIU Șoferii nu mai dau vina pe infrastructură pentru nesiguranța din circulație, ci pe comportamentul colegilor de trafic

Prin urmare, autorii proiectului propun amendarea Codului Rutier astfel încât ”persoanele fizice și juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancționate și nu primit punct de penalizare, vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte, față de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce”.

Astfel, în cazul acestor șoferi, care nu au fost sancționați în ultimul an calendaristic, dreptul de a conduce nu va fi suspendat, respectiv permisul nu va fi reținut, decât la cumularea a 17 puncte de penalizare.

Autorii proiectului de lege sunt de părere că o astfel de prevedere va încuraja șoferii să conducă mai atent.

viewscnt
Afla mai multe despre
soferi
punct
penalizare
bonus
conducere
suspendare
permis
proiect
lege