PSD vrea ca Parlamentul să adopte o Declarație privind investiția Volkswagen. Ministrul Oprea susține că România are cea mai competitivă ofertă din UE

PSD vrea ca Parlamentul să adopte o Declarație privind investiția Volkswagen. Ministrul Oprea susține că România are cea mai competitivă ofertă din UE
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 oct 2019

Parlamentarii PSD au elaborat un proiect de Declarație a Parlamentului, cu scopul sprijinirii demersurilor pentru atragerea investiției Grupului Volkswagen în România. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, susține că a fost întodeauna cu lobby-ul înaintea celorlalte state, România având cea mai bună ofertă dintre statele UE și fiind în continuare pe lista scurtă a țărilor care ar putea găzdui investiția.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Proiectul de declarație a fost prezentat de ministrul Radu Oprea, care este senator.

Volkswagen a anunțat anterior că amână decizia finală pentru construirea unei uzine în Turcia, din cauza conflictului din Siria, iar România - care s-a aflat la un moment dat pe lista VW pentru această investiție, speră să intre din nou la discuții.

Astăzi, Oprea arătat că discuțiile cu Volkswagen au început în decembrie, anul trecut, iar în februarie, anul acesta, experții tehnici din partea Guvernului, autorităților locale, consultantul contractat de partea română și reprezentanții Volkswagen au avut o ședință de lucru la Arad, ulterior România prezentând oferta de țară. De atunci, ministrul susține că a mai fost în Germania, unde a discutat cu conducerea companiei, având în fiecare lună discuții și contacte pe această temă.

”Pentru o ofertă a unui stat al UE, oferta noastră a fost bună, aș putea să spun cea mai bună la momentul respectiv. Decizia cu Turcia este înghețată, Volkswagen a declarat că nu caută activ altă locație, deci au o listă scurtă, pe care sunt România și Bulgaria”, a apreciat Oprea.

Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă CITEȘTE ȘI Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă

Surse oficiale implicate în negocieri au declarat pentru Profit.ro că ajutorul pe care il poate oferi direct România pentru investiție este de 37,5 milioane euro, conform legislației în vigiare, dar Volkswagen, pentru un ajutor mai mare/ individual, se poate adresa Comisiei Europene.

Același lucru este valabil și pentru Bulgaria, în cazul ajutorului individual, dar în această privință autoritățile române susțin că este avantajată România, pentru că în timp ce pentru Bulgaria, având în vedere locația propusă, Volkswagen poate solicita un ajutor individual de doar 25% din intensitatea investiției, pentru România procentul ajunge la 35%.

Potrivit surselor citate, în cazul României, Volkswagen consideră că un obstacol îl poate reprezenta lipsa forței de muncă calificate, în regres ultimii ani. Guvernul a dat, însă, asigurări că va lua măsuri in domeniu.

Proiectul de declarație a Parlamentului României în sprijinul investiției Volkswagen poate fi citit AICI 

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
investitie
romania
oprea
parelament
declaratie