Renault a finalizat vânzarea de acțiuni Nissan și a adunat peste un miliard de euro din două tranzacții

Renault a finalizat vânzarea de acțiuni Nissan și a adunat peste un miliard de euro din două tranzacții
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 28 mar 2024

Tranzacția cu acțiuni Nissan, prin care Renault vinde companiei japoneze un număr de aproximativ 100 de milioane de acțiuni, s-a finalizat la un preț mai mic decât era prețul acțiunilor la bursa din Tokyo în ziua anunțului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Renult a încasat 358 de milioane de euro pe cele 99.132.100 acțiuni Nissan, pe care compania japoneză le-a răscumpărat și urmează să le anuleze. Volumul este apropiat de intenția anunțată de Nissan, de aproximativ 102 milioane de acțiuni și diminuează pachetul de acțiuni pe care Renault le-a transferat într-un trust adminsitrat de un fond francez.

FOTO Start pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii Unirii

Vânzarea este a doua dintr-o serie anunțată de cele două companii după semnarea noului Acord al Alianței, care reechilibrează relația dintre Renault și Nissan. Chiar dacă acordul prevede ca fiecare să dețină reciproc doar 15% din acțiuni, Renault a urcat în urma celor două tranzacții, de 7% și 2,5% la 16,19%, ca urmare a diminuării numărului total de acțiuni, prin anularea celor răscumpărate. Chiar și așa, potrivit Acordului, Renault va avea în continuare drepturile de vot limitate la 15%.

În același timp, pachetul de acțiuni deținute prin trustul francez a scăzut în urma celor două vânzări, de la 28,4%, la 22,73%. Numărul total de acțiuni deținute de Renault la Nissan direct și indirect a scăzut de la 43,4%, la 38,92%.

Chinezii de la IM Motors lansează prima mașină de serie din lume cu baterii solide. Brandul sub care mașina poate veni în Europa CITEȘTE ȘI Chinezii de la IM Motors lansează prima mașină de serie din lume cu baterii solide. Brandul sub care mașina poate veni în Europa

Renault mai precizează că în evidențele contabile va fi înregistrată o pierdere de capital de aproximativ 440 milioane de euro, fără să afecteze veniturile operaționale ale companiei.

În total, Renault a încasat peste un miliard de euro pentru cele 9,5% din Nissan. Prețul tranzacției, la valoarea totală anunțată de francezi, este de aproximativ 3,6 euro pe acțiune, cu 0,2 cenți mai puțin decât prețul de tranzacționare a acțiunilor Nissan în ziua anunțului acestei vânzări.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
vanzare actiuni nissan
alianța renault nissan